Vélem-én

2011.01.30. 16:56

A szabályok megszeghetőek?

A szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket! A szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket? – melyik mondat a helyes?

Szűcs Brigitta Z.

A szabályok megszeghetőek. Ezzel talán nincs is nagy baj. Az boldogul és abból lesz élelmes felnőtt, aki némi szabályszegés következtében végül megtalálja saját határait, és olykor fájó igazságokon keresztül, de megtapasztalja a dolgok következményeit. A társadalmi együttélésnek vannak olyan írott és íratlan keretei, melyekre nem vonatkozik, nem vonatkozhat a kérdés, hogy a szabályok azért vannak-e hogy megszegjük őket.

Mélységesen egyetértek a budapesti diszkótragédiát követő szigorú ellenőrzésekkel. Hirtelen majdnem azt írtam, hogy nekem szinte mindegy, hogy a büntetéstől való félelem vagy a felelősségtudat rakatott lakatot az elmúlt hetekben a szórakozóhelyek egy részének ajtajára. De nem mindegy.

Remegő kézzel írom le: oly ritka ezen esetekben a felelősségtudat, mint az ingyen parkoló a belvárosban. Ijesztő ténnyel szembesültem a razziákról szóló cikk írása, az információk felkutatása során: több (nyilakozni nem kívánó) tulajdonos azért zárt be, mert félt. De nem attól, hogy tragédia történik, hanem attól, hogy büntetést róna ki rá a hatóság a szabálytalanságok garmadája miatt.

Vagyis sokan még mindig nem értik meg, hogy a partiszervezés nem az a társasjáték, melyben elég a gazdálkodj okosan szabályait követni.

 

Ezek is érdekelhetik