Vélem-én

2008.10.20. 10:23

Gyilkosság történt!

Sok jót nem jósoltam a kecskeméti színház új bemutatójának, amikor kiderült: az előadás interaktív. Tehát a siker nagy részt azon múlik, sikerül-e belevinni a játékba a nézőket. De amikor a pénteki premieren felváltva kiabáltak be a színészeknek a város közismert jogászai és orvosai, felülbíráltam magam.

Rákász Judit

Gyilkosság történt! A Hajmeresztő fodrászszalon fölötti lakásban valaki megölt egy híres zongoraművésznőt. A szalonban négyen tartózkodtak a bűncselekmény idején – mindannyian gyanúsítottak. Rossetti felügyelőnek a szemtanúk, vagyis a közönség aktív közreműködésével kell megoldani az esetet. Azt nem állíthatjuk, hogy a történet innentől kezdve hömpölyögne, sőt még azt sem, hogy feszültséggel lenne teli. Gyengécske bűnügyi történet bontakozik ki, ám ez ebben az esetben nem zavaró. Az előadás hangsúlya ugyanis nem a krimin van, hanem a színészek játékán, illetve azon a játékon, amely a színpadon lévők és a nézőtéren ülők között bontakozik ki.
A néző olyannyira fontos szerepet kap a darabban, hogy valójában ő határozza meg a történet végkifejletét. Az előadás egy bizonyos pontján a közönség szavaz, s a cselekményt ez után úgy alakítják, hogy aznap este az legyen a gyilkos, akire a legtöbb néző voksolt.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Interaktív játék, melyben szívesen részt vett a közönség
[/caption]Cseke Péter, az előadás rendezője biztosra ment, amikor a Portner-darabot választotta. A Hajmeresztő igazi színpadi világsiker: a leghosszabb ideig játszott nem zenés darab az amerikai színház történetében, melyet világszerte több millióan néztek meg. A német származású Portner 1963-bean írta ezt a darabot. Akkoriban nem juthatott el Magyarországra, de lehet, hogy nem is baj. A ''60-as években  Magyarországon kábé olyan interaktív előadásoknak lehetett volna esélye, ahol a nézők azt dönthették volna el szavazatukkal, hogy aznap este ki nyerje a szocialista munkaversenyt: a Vörös Október vagy a November 7. brigád.

A kecskeméti előadás legnagyobb erénye a színészek kiváló teljesítménye. Hegedűs Zoltán fodrásza nagyon meleg. Még a legközhelyesebb gesztusokat és szövegeket is úgy adja elő, hogy a nézőtéren nagy, méregtelenítő röhögések hullámoznak végig. Sok múlik rajta, hiszen ha az ő karaktere unalmas, úgy a bűnügyi komédia összetételből az előbbi kerül előtérbe. De ez szerencsére nem fenyeget. Besenczi Árpád nyomozója a másik kulcsfigura. Ő a darab szerint éles eszű nyomozó, a figurája nem Colombo, inkább Barnabie felügyelő a Hallmarkról. Magabiztos nyugalommal tartja kézben az előadást, többé-kevésbé észrevétlenül terelgeti megfelelő irányba a nézők kérdéseit, illetve lendíti tovább a cselekményt, ha a közönség aktvitása átmenetileg alább hagy. Réti Erika Mrs. Schubertje, Danyi Judit kékfejű fodrászlánya, Pál Attila régiségkereskedője és Szarvas Attila nyomozó segédje is a helyén van. Láthatóan mindannyian nagy örömüket lelik abban, ha szót válthatnak a közönséggel, s ezt gyakran meg is teszik. A játéknak megfelelő hátteret adott Sántha Borcsa kellemesen közönséges díszlete és jelmezei.

Az előadás olyannyira interaktív, hogy a premiernek sajátos kecskeméti vonatkozása is lett. Az előadás szünetében kis papírokra kérdéseket írhattak a nézők, amelyeket Rossetti nyomozó a második felvonásban felolvasott. Tudják, mi volt az egyik cetlire írva?
Hajrá KTE!

 

Paul Portner: Hajmeresztő

Szereplők: Hegedűs Zoltán, Danyi Judit, Réti Erika, Pál Attila, Besenczi Árpád, Szarvas Attila

Rendező: Cseke Péter

Díszlet és jelmez: Sántha Borcsa

Dramaturg: Réczei Tamás

 

Rendező: Cseke Péter

Díszlet és jelmez: Sántha Borcsa

Dramaturg: Réczei Tamás

Interaktív játék, melyben szívesen részt vett a közönség -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában