Sport Bács-Kiskun

2015.08.04. 14:57

Bajai és kecskeméti a kontinensviadalra utazó magyar keretben

Az augusztus 6 és 16. között a bulgáriai Samokovban megrendezendő világbajnoki kvalifikációs Európa-bajnokságra nyolcfős magyar csapat indul, melynek fele Eb-újoncokból áll.

Borbély Károly

A Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) tegnapi sajtótájékoztatóján  Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke sajnálkozva jelentette be, hogy az eredetileg tíz fősre tervezett csapat végül nyolc fősre olvadt.
– A szupernehézsúlyú Bernáth István megélhetési problémáira hivatkozva egy héttel az utazás előtt jelentette be, hogy felhagy az ökölvívással – mondta az elnök. Fájdalmasan érint bennünket a döntése, mivel az olimpiai kvalifikációra is alkalmas versenyzőről van, illetve volt szó. Gyalázatosnak tartom, ahogy Harcsa Zoltánnal elbánt az AIBA most hétvégén érkezett határozata. Eszerint ugyanis – mint ahogy valamennyi a vb-re már kvalifikált európai öklöző –  ő sem indulhat a vb kvalifikációs Európa-bajnokságon, ha csak nem mond le a korábban megszerzett vb kvótájáról. Komoly hátrányok érik az ily módon pár nappal az Eb kezdete előtt „kirostált” kitűnő versenyzőt, aki a csúcsformájához közelített a felkészülésében. Ettől függetlenül ott lesz velünk az Eb-n, hogy legalább a lelátóról térképezze fel a leendő ellenfeleit. A szakvezetés végül a fiatalok mellett tette le voksát. Négy újonccal állunk ki, a legfiatalabbal, a 19 éves Csókával, a 20-20 éves kecskeméti Herczeg Norberttel, a bajai Gálos Norberttel és Sávoly Gergővel. Túl nagy terhet nem rakunk a vállukra, az elvárás „csak” annyi, hogy az azonos képességgel rendelkezőket verjék ki. A fő célunk egy-két érem begyűjtése, és minél több kvalifikáció megszerzése az őszi dohai vb-re.

– Egyfajta őrségváltás figyelhető meg a válogatottban, a bakui Európa Játékok óta több helyen változott a csapatnévsor. Az idei évi nemzetközi versenyek tapasztalatai alapján kirajzolódott, hogy a korábbiakhoz képest egy más stílusú ökölvívás hódít teret. A fejvédő levételével azt hittük, hogy finomabb lesz a bunyó, de látnunk kell, hogy ennek ellenkezője az igaz, egyre keményebb, erő- és állóképességre épülő a boksz. Gongtól gongig, folyamatos akciózás, magas intenzitással, nagy ütésszámmal és persze erőteljes ütésekkel – ez napjaink ökölvívása – tette hozzá Kovács László szövetségi kapitány. Ez a stílus a most utazó csapatból talán Nyékihez áll legközelebb.

 

Ezek is érdekelhetik