Sport Bács-Kiskun

2015.01.11. 08:47

Új időszámítás indul a sportban?

Ujhidy Tibor szerint az elmúlt nyolc évben, néhány sportág kivételével, folyamatosan leépült Kecskemét versenysportja. Legalább 100 millió forint esett ki a sport különböző területeinek közvetlen támogatásából.

Szentirmay Tamás

Különösen az egyéni sportágak sínylették meg az egyre csökkenő, és szempontrendszer hiányában kiszámíthatatlan támogatást. Az eredmények – a nemzetköziek is – messze gyengébbek voltak, mint korábban. Az okokról, a kilátásokról Ujhidy Tibort a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének elnökét kérdeztük.

– Az elmúlt két ciklusban Kecskemét önkormányzatának a sportszervezetekkel való kapcsolata, finoman szólva esetleges volt. A legutóbbi négy év abban is különbözött az azt megelőző négy évtől, hogy korábban még volt sportbizottság, az utóbbi négy évben viszont már az sem. Megszűntek azok a társadalmi események, amelyek Kecskemét sporttársadalmát érintették korábban. Megszűnt a különböző sportágak év végi erkölcsi elismerése, az Év Sportolója díjak átadása, pedig megállapodás született a szövetségünkkel, hogy folytatni fogják. Elhaltak az évenkénti sportszervezetekkel való találkozók, amelyeken egyrészt megismerhető lett volna az önkormányzat következő időszakra vonatkozó sporttal kapcsolatos elképzelései, valamint a megváltozott jogi környezet miatt, megszűntek a szakmai tanácsadások. Magára maradt a Kecskeméti Nagy Sportágválasztó megrendezése. A klubok hiába kezdeményezték, hogy segítenének a mindennapos testnevelés iskolákra háruló terheinek megoldásában, az érdemi együttműködés elmaradt. Kiszállt a város a rendkívül jól működő rüsselsheimi testvérvárosi sportkapcsolatból. Különösen az elmúlt négy évben szinte teljesen megszűnt az illetékes bizottságban a sportszakmai munka, magukra maradtak a klubok, problémáikkal nem tudtak hova fordulni – mondja a szövetség elnöke.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Ujhidy Tibor, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének elnöke
[/caption]– Minden kezdeményezés ellenére hosszú évek óta nem került átdolgozásra a teljesen elavulttá vált Kecskemét sportkoncepciója, illetve sportrendelete. A sportmunkacsoport azon munkája, hogy a szakmai véleményeket a döntések előtt megfogalmazza, csak álom volt. Tulajdonképpen évente egy-két alkalommal, a pénzosztás miatt hívták össze. Akadt néhány kiemelt sportág, mint például a férfikosárlabda, férfikézilabda, a labdarúgás, vagy a vízilabda, amelyekkel komolyabban foglalkozott a város sportvezetése. A TAO-s állami támogatási lehetőségét szerencsére ezek a sportágak és a város is jól ki tudták használni úgy, hogy még az intézményekben lévő sportlétesítmények egy részét is külső forrásból fejlesztették. Ugyanakkor a város sportját jellemző sokszínűsége az egyéni sportágak eredménytelensége miatt, drasztikusan visszaesett. Elsősorban azért, mert az önkormányzat jelentősen csökkentette támogatásukat. Ráadásul ezek a sportágak sokkal kevésbé szponzorálhatóak, mint a már említett kiemeltek.
A Kecskeméti Sportiskola egy jó kezdeményezés, sokat segített az utánpótlás nevelés fejlesztésében. Emelkedő önkormányzati forrásokat azonban nem biztosítottak rá, így a versenyzők eredményeik alapján nem tudtak továbblépni, mert az iskola anyagi lehetőségei behatároltak. A legjobbak kiválasztására már nem jutott pénz. A nagy elkeseredés, kilátástalanság után úgy tűnik, hogy az önkormányzati választások után jelentősen változni, javulni fog a helyzet.

Ujhidy Tibor a jelenlegi állapottal kapcsolatban megemlítette Szemereyné Pataki Klaudia polgármester véleményét, melyet a Városi Civil Kerekasztal ülésén mondott el. Az elkövetkezendő időszakban nagyobb figyelmet fognak fordítani a civil, köztük a sportszervezeti kapcsolatok építésére. Aktívan dolgozó munkacsoportokat, köztük sportmunkacsoportot is működtetni akarnak az önkormányzati bizottságok mellett, amelynek a feladata lesz, hogy például a városi sportszabályozást átdolgozza, a bizottsági előterjesztéseket véleményezze, vagy javaslatokat tegyen hozzá.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Tavaly Kecskemét sportjában a férfiröplabda mindent vitt: kupagyőzelem, bajnoki cím, nemzetközi kupaszereplés. Kérdés, hogyan tovább. Névadó szponzoruk ugyanis kiszállt a röplabdából.
[/caption]– Örömteli és köszöni a sporttársadalom, hogy a megoldásokat kereső, a kölcsönös bizalmon alapuló párbeszéd elkezdődött, ami az együttműködés nagyon fontos lépése. A cél minden kecskeméti ember számára közös, azaz legyenek kiváló versenyzőink, példaképeink, sportoljanak sokan, és ha mellette még öregbítik Kecskemét város jó hírnevét, akkor már igazán büszkék lehetünk magunkra – tette hozzá Ujhidy Tibor.

A kiszámíthatóság már nagy előrelépés lenne
A Kecskeméti Sportegyesületek Szövetségének elnöke elmondta: Leviczky Cirillel, a sportot is felügyelő bizottsági elnökkel történt beszélgetés során ígéretet kaptak jó néhány fentebb említett és mellőzött esemény visszahozására, jelzett probléma megoldására, valamint sportszakemberek bevonására a szakmai munkában. Az, hogy ez anyagiakban a sporttársadalomnak mit fog majd jelenteni, azt egyelőre nem lehet tudni, de ha az elosztásában egyfajta kiszámíthatósági szempontrendszer meg tudna jelenni, az már nagy előrelépés lenne.

Ezek is érdekelhetik