Sport Bács-Kiskun

2014.09.18. 12:12

Világversenynek ad otthont Izsák

Izsák, az ötezres kisváros rendez egyesfogathajtó-vb-t a jövő héten. Huszonkét ország 78 fogata méri össze az erejét.

Barta Zsolt

A lovas világ Izsákra figyel a jövő héten. A településen szerdán ünnepélyes megnyitóval kezdődik meg a VIII. Egyesfogathajtó Világbajnokság. Ugyancsak a jövő héten tartják meg a Négyesfogathajtó Országos Bajnokság döntőjét, illetve immár harmincadik alkalommal szervezik meg a település nagy ünnepét, a Sárfehér Napokat.

Tegnap a jövő heti programokról tartottak sajtótájékoztatót az izsáki városházán. Mondok József polgármester hangsúlyozta, hogy hatalmas kihívás vár az izsákiakra, mert a legnagyobb ünnepük mellett méltó módon szeretnék megrendezni a VIII. Egyesfogathajtó Világbajnokságot és a Négyesfogathajtó Országos Bajnokság döntőjét. Tavaly nagy sikerrel szervezték meg a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, s ha az időjárás kegyes lesz a jövő héten, akkor a világverseny lebonyolítása is zökkenőmentes lesz. A csapatot az első tíz közé várja Mondok József.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fábián László egyéni kategóriában indul a világversenyen
[/caption]A Sárfehér Napokat 1936-ban rendezték meg először a helyi polgárok. A válság után ezen kívánták bemutatni azokat a termékeket, amelyek helyben készülnek. A jövő heti gazdag programsorozat immár a harmincadik a Sárfehér Napok sorában. Ahogy fogalmazott a polgármester: maximálisan eleget tesznek az elődök elvárásainak, mert most Izsák huszonkét ország előtt mutatkozik be termékeivel, köztük a tésztával, a borokkal és a pezsgőkkel. A Magyar Lovas Szövetség alelnöke arra is kitért, miszerint a lovassport egyre népszerűbb idehaza. Míg két éve 310 nyilvántartott fogathajtót számláltak, addig szerda délben ez a szám 608 volt. Abban reménykedik, hogy a világbajnokság után még többen kapnak kedvet a fogathajtáshoz.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke arra hívta fel az újságírók figyelmét, hogy Magyarország a nemzetközi lósport meghatározó szereplője. Eddig kilenc európai és világeseménynek adott helyszínt az ország, most a hetedik fogathajtó világbajnokságot szervezik Izsákon. Ez azért is egyedülálló, mert egyetlen ország sem szervezett eddig egyes-, kettes-, és négyesfogathajtó világversenyt.

Majd kulisszatitkokat árult el sportember, amikor elmondta, hogyan is kapta meg az ország a rendezési jogot. A magyar szövetség taktikai okok miatt pályázta meg a mostani rendezést.
– Azt szerettük volna, hogy az új szilvásváradi pályát egy négyesfogathajtó világbajnokság keretén belül avassuk fel. München is pályázott a jelenlegi versenyre, s ha azt a németek megkapják, akkor később tudunk arra hivatkozni, hogy egyszer sikertelenül próbálkoztunk, s akkor megkapjuk a rendezési jogot. Fordítva történt. Nálunk ez a legkevésbé eredményes szakág, amelynek ezzel a vb-vel szeretnénk lendületet adni, már csak azért is, mert minden fogathajtó az egyessel kezdi el a pályafutását – mondta a sokszoros világbajnok sportember. Majd elhangzott az is, hogy jövőre a kettesfogathajtók világbajnokságának Fábiánsebestyén ad otthont.
Fülöpné Mátyus Zsuzsanna szövetségi kapitány a felkészülés folyamatát emelte ki. Több mint négy év kell ahhoz, hogy valaki sikerrel vegye a világbajnokság kihívását. Hangsúlyozta: a magyar válogatott erős, tapasztalt csapat. Tagja Hódi Károly, aki az egyes-, kettes-, négyes kategóriákban is indult világversenyeken. Mellette versenyez Jámbor Vilmos és Lantos Gábor is.  Egyéni kategóriában indul Fábián László, Gáspár Szilvia, Gáspár Zoltán, Kun Andrea, Nyúl Katalin, Rondzik Gábor, tartalék: ifj. Bozsik József.

Ezek is érdekelhetik