Sport Bács-Kiskun

2008.03.23. 11:29

Bamako-rali: két kecskeméti férfi túlment a célon

Két kecskeméti fiatalember ugródeszkának „használta” a Budapest–Bamako-ralit. Ők ugyanis már a startnál tudták: nyolcezer kilométer helyett majd’ húszezerre vállalkoznak.

M. A.

Somodi Ferenc és Németh Attila gyerekkori barátok. Sok kalandban volt már részük együtt, de az idei évkezdet minden eddigi közös élményüket felülmúlta.
Speciálisan megépített és felkészített Toyota terepjárójukkal január 12-én startoltak el Budapestről, Bamako irányába. Túra kategóriában indultak, hogy legyen idejük fotózni. Döntésük nem volt véletlen, hiszen Somodi Feri évek óta készít természetfotókat, és képeivel már nemzetközi sikereket is elért. A fiúk előre eltervezték: a többi indulóval ellentétben ők nem adják el Bamakóban a terepjárót – a ralin indulók többsége így tesz, és repülővel tér haza –, hanem legalább ezer kilométert tovább autóznak a Niger mentén. Végül egészen Timbuktuig jutottak, túl a szakadár és az arab övezeten. Veszélytelennek egyáltalán nem nevezhető útjuk során Afrika olyan részeire is eljutottak, ahol fehér embert igen ritkán látnak az őslakosok. Szavannákon, kietlen tájakon haladtak keresztül, volt, hogy napokig homokvihar nehezítette a haladást. A fiatal kalandorok mindeközben összesen egy GPS berendezésre és egy műholdas telefonra hagyatkozhattak. Műszaki gondjuk szerencsére nem volt. Bárhová jutottak is, az emberek mindenhol kedvesek és segítőkészek voltak.

– A becsület és az emberség természetes az ősközösségi falvak lakói között, akik többnyire állattartásból és – ahol lehetséges – földművelésből élnek. Afrikai utunk során öt héten át a terepjáróra szerelt tetősátorban aludtunk, de sehol nem ért bennünket atrocitás. Csodálatos, elképzelhetetlen szépségű, érintetlen területekre és falvakba jutottunk el, és megismerhettük, milyen az életük a természetközeli embereknek. Óriási kincsük van, amit mi, a modern társadalmakban élő emberek már elveszítettünk: az ott élőknek idejük van. Lehet, hogy a mi szemünkkel látva szegények, ám lélekben jóval gazdagabbak – mesélte Somodi Ferenc.
A fiúk negyven nap és húszezer kilométer után tértek vissza Magyarországra, de megfogadták: amint módjuk lesz, újra nekivágnak Afrikának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!