PR Cikk

2020.10.14. 19:48

Ki igényelhet vissza nem térítendő támogatást?

A vissza nem térítendő támogatás nem véletlenül a legnépszerűbb támogatásforma. Mit érdemes tudni ezekről az EU-s és hazai pályázati lehetőségekről? Ki igényelhet vissza nem térítendő támogatást és milyen feltételekkel? Milyen feltételekre számíthatunk mezőgazdasági pályázatok esetén?

PR cikk

Nevéből egyértelműen kitűnő módon a vissza nem térítendő támogatás olyan támogatás, melyet nem kell a pályázat kedvezményezettjének visszafizetnie. Természetesen nem részesülhet bárki ilyen támogatásban, a vissza nem térítendő támogatások külön feltételhez vannak kötve.

A vissza nem térítendő támogatások fő jellemzője, hogy nem kell fizetni a kapott támogatást.

Mit érdemes tudni erről a támogatásformáról?

  • Magyarországon számos EU-s „vissza nem térítendő támogatás” közül lehet választani, ezek elsődleges célja, hogy támogassák az EU-s szakpolitika célkitűzéseit.
  • A vissza nem térítendő támogatások köre az oktatástól a kutatáson keresztül egészen a humanitárius segítségnyújtásig terjed, a palettán természetesen mezőgazdasági pályázatok is fellelhetőek.
  • A vissza nem térítendő támogatásokban állami és magánszervezetek, illetve esetenként magánszemélyek (például mezőgazdasági őstermelők) is részesülhetnek.
  • A pályázati felhívások keretében meghirdetett EU-s, vissza nem térítendő támogatások általában nem finanszírozzák a teljes projektet, többnyire önrésszel is kell rendelkeznie a támogatás igénylőjének.
  • Természetesen nemcsak az EU, hanem a magyar állam is szokott vissza nem térítendő támogatásokat nyújtani, ezeket a támogatásokat szintén nem kell visszafizetni, akár magánszemélyeknek, akár vállalkozásoknak nyújtják azt.

    Fotó: pixabay

    Mezőgazdasági vonatkozású vissza nem térítendő támogatások

    Mezőgazdasági pályázatokat mezőgazdasági őstermelők, mezőgazdasági főtevékenységű egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek nyújthatnak be.

    A vissza nem térítendő támogatásoknál általában elő van írva, hogy hány éve kell mezőgazdasági tevékenységet folytatni, a minimális termelési érték, illetve az elvárt minimum bevétel összege szintén meg van határozva.

    Jó hír, hogy a mezőgazdasági vissza nem térítendő támogatások között számos százszázalékos támogatási mértékű – vagyis önerő nélküli – pályázati lehetőséget találhatunk.

    Vissza nem térítendő támogatás igénylése esetén számos kötelezettség teljesítését szükséges vállalnia a pályázónak.

  • Egyrészt fontos, hogy ténylegesen megvalósítsa a projektet.
  • A legtöbb esetben meg van határozva, hogy meddig kell megvalósítani a vállalt feladatot a nyújtott támogatásért cserébe.
  • A vállalkozás fenntartása is kitétel szokott lenni, tehát hogy legkevesebb mennyi ideig szükséges a vállalkozásnak működnie, meddig kell az őstermelőnek tevőleges mezőgazdasági tevékenységet folytatnia.
  • A vissza nem térítendő támogatások kedvezményezetti körét általában limitálni szokták, azaz közvetetten, a keretösszeg alapján előre meghatározzák, hogy hányan részesülhetnek támogatásban. A pályázatokat általában pontozás alapján felállított sorrend szerint nyerhetik el a támogatást igénylők.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában