Kiskunhalas

2019.02.02. 07:00

Adószakmai napot rendezett a kamara

Adószakmai napot rendezett a halasi Csipke Hotelben Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A NAV megyei osztályvezetője, Szabó Gábor jó néhány olyan változásra hívta fel a figyelmet, amelyek a cégeket és azok dolgozóit érinti. Egyebek mellett elmondta: a gazdasági társaságoknak kötelező használniuk a cégkaput. Az adóhatóság ezen keresztül kommunikál a vállalatokkal. A cégkapu megismerése, annak használata elkerülhetetlen.

Barta Zsolt

Nagy számú érdeklődő hallgatta az előadást

Fotó: Tapodi Kálmán

A könyvelők és az ügyvezetők együttműködése nagyon fontos ebben az ügyben. Az ügyiratok intézésénél kiemelt jelentősége van, hogy ki nyithatja meg az ügyfélkaput. A vállalkozóknak – meghatalmazottjaiknak, az ügykezelőknek folyamatosan nézniük kell az ügyfélkapuba érkezett üzeneteket, mert ha nem teljesítik határidőben a hatóságok által elvárt adatszolgáltatásokat, esetenként mindez hátrányt is okozhat. az ügyfél számára, mivel jogkövetkezményekkel járhat.

Az egyéni vállalkozók beadványaikat kizárólag elektronikus úton tehetik meg a közigazgatási szervek felé, illetve a közigazgatási szervek, így például a járási hivatal is minden esetben elektronikus úton küldi meg számukra az egyéni vállalkozók hatósági ellenőrzésével kapcsolatos dokumentumokat.

Nagy számú érdeklődő hallgatta az előadást
Fotó: Tapodi Kálmán

Mint elhangzott: a megküldött dokumentumokról az ügyfél az ügyfélkapuján, mintegy postaládán keresztül értesül. A hatóságok pedig a cégkapuról érkezett beadványokat úgy kezelik, hogy azok a jogosulttól érkeztek.

Szabó Gábor többi között hangsúlyozta: a cégképviseleti jogosultsággal rendelkező, regisztrált ügykezelő nem csak a cégkapu részére, hanem a cégkapuba érkezett természetes személyeknek címzett dokumentumokat is letöltheti. Az ügykezelő tud dokumentumokat küldeni bármely hivatali kapura, de jogokat nem tud osztani és elvonni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában