Kalocsa

2018.01.24. 17:15

Korszerű központban segítik a gazdákat

Átadták a megyei agrárközpontot. Az országgyűlés alelnöke és szervezeti vezetők, politikusok vágták át a szalagot.

Gábor János

Az ’56-os Emlékparkból nyílik a kalocsai Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szolgáltató Központ, amelyet hétfőn délelőtt avattak fel szalagátvágással, régióbeli polgármesterek, érintett hivatalok és szervezetek képviselőinek jelenlétében. A hivatal mostantól sokkal nagyobb területen képviseli a termelők érdekeit, segíti támogatásokkal vagy pályázatokkal kapcsolatos ügyintézésüket. Az országgyűlési képviselő a térség mezőgazdasági súlyát, az országgyűlés alelnöke az uniós agrárpolitikai egyeztetések fontosságát, míg a kamara elnöke a gazdálkodás presztízsét hangsúlyozta a megnyitón.

– Az itt dolgozók pontosan tudják, hogy milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük a gazdáknak. Az itt lévő munkatársak is alapjai annak, hogy az Európai Unió pénztárcájában Magyarországnak szánt pénz márpedig ne maradjon bent – emelte ki beszédében Font Sándor.

Balról: Font Sándor, Gáspár Ferenc, Kovács Ernő, Győrffy Balázs, Jakab István Fotó: Gábor János

A kalocsai választókerület országgyűlési képviselője, egyben a mezőgazdasági bizottság elnöke méltatta a NAK helyi munkatársainak szakmai felkészültségét, ami elengedhetetlen Bács-Kiskun megyében, hiszen itt „van a legtöbb fajta mezőgazdasági tevékenységi kör az országban”. Megjegyezte: a térség „büszke lehet”, hogy pont itt nyílt megyei szolgáltató központ.

– Most van az az időszak, amikor zajlik az Európai Unió közös agrárpolitikával kapcsolatos pénzügyi tervezése. Nem árulok el titkot azzal, hogy ezen a héten, ha minden igaz, dolgozószobámban tudjuk fogadni Font Sándorral és Győrffy Balázs NAK-elnök úrral az Európai Unió mezőgazdasági biztosát – mondta el a kalocsai megnyitón Jakab ­István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) társelnöke.

– Semmi másról nem tárgyalunk majd, mint hogy milyen legyen a közös agrárpolitika, hogyan alakítsuk a jövőnket, mire kell felkészülni és hogyan tudjuk azokat az előnyöket kihasználni, amiket az uniós tagság adott a számunkra – összegezte.

Ő sem hagyta ki a kalocsai mezőgazdasági termelés kiemelt szerepének hangsúlyozását: mint mondta, a Kalocsa szó ebből a szempontból „a minőséget jelenti”.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárkamara Bács-Kiskun megyei elnöke itt jelentette be, hogy az eddigi kalocsai falugazdász, Nagy Attila decemberi kinevezése óta megyei főfalugazdászi pozícióban végzi a munkáját, a kalocsai székhelyen.

Piaci típusú szolgáltatások

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: – A központba belátogató gazdák a mai kor igényei szerinti, modern környezetet várnak el. Úgy gondoljuk, hogy a külsőségekben is egyfajta üzenetet kell sugalljanak a központok, mert a gazdák tevékenységének van egy társadalmi presztízse, elismertsége, amit folyamatosan emelni szeretnénk. Az elnök sorra vette, hogy nem csupán az ügyintézésben segít majd a gazdáknak a kalocsai központ, hanem különböző piaci típusú szolgáltatásokat is kínál számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!