Támad a kánikula

Fagyival védekeztek a legtöbben a tikkasztó hőség ellen Kecskemét főterén csütörtökön: a hőmérő 35 fokot mutatott a déli harangszó alatt. A járókelők véleménye megoszlott a forróságról. Volt, aki alig várta a kánikulát, akadt azonban, aki kijelentette: egyszerűen gyűlöli a nyarat.

Koós Kata

Matusz Jánosné és unokái a párakapunál leltek enyhülést a csütörtök déli hőségben Kecskemét főterén: a hőmérő higanyszála 35 fokig kúszott. – Nagyon szeretjük a nyarat. Úgy vagyok vele: inkább izzadjunk, mint fázzunk. Ilyenkor persze mindig rakunk a táskába vizet, fontos a sok folyadék a nagy melegben. A belvárosban is elhelyezhetnének még több ivókutat. A párakapu szerintem rendkívül  jó megoldás a felfrissülésre, nagyon szeretik a gyerekek is. Ők javasolták, hogy erre sétáljunk fagyizás közben, mert emlékeztek rá, hogy tavaly is volt egy ilyen kapu felállítva – fogalmazott a nagymama, miközben a gyerekek fáradhatatlanul kergetőztek a hűs vízpárában. Legidősebb unokája, a tizenkét éves András elárulta: a legjobban azt szereti a nyárban, hogy nem kell iskolába menni, és sokat lehet fürdeni.

Akadt azonban, aki nem fogadta kitörő örömmel a kánikulát. – 28-30 fokig semmi bajom, de ezt a forróságot már nehezen bírom. A legjobb ilyenkor a hűs szobában maradni. Ha kimozdulok, rögtön keresem a hűvös, árnyékos helyeket. Ezt a hőséget csak vízparton lehetne elviselni – közölte a nyugdíjas Horváth Józsefné, aki egy fa árnyékában, fagyival vészelte át a déli meleget.

A Mózer család szintén egy árnyékos padon lelt enyhülést. – Nehezen viseljük a nagy meleget, bár a gyerekek élvezik a fagyizást, és hogy beleszaladgálhatnak a szökőkutakba. Mindig van nálunk ásványvíz, sapka és napvédő krém, nehogy leégjenek. Persze, ha időnk engedi, ilyen melegben általában indulunk a strandra – mondta Dánai Éva, négygyermekes anyuka.
A főtér legleleményesebb hűsölője azonban Nagy Józsika volt a déli órákban: félelmet nem ismerve rohanta le újra és újra a békás szökőkút körül felszínre törő buzgárokat, hősiesen állva az arcába fröcskölő vízsugarakat. Majd hol kacagva, hol gagyogva kommentálta az egyéves és két hónapos kisfiú nélkülözhetetlen, városszépítő teendőjét: fáradhatatlanul dolgozott, hogy a téren fellelhető összes kavics a békás szökőkút valamelyik vízsugarába kerüljön.

– Szeretjük a nyarat, nagyon vártuk is a rossz időben, hogy kimozdulhassunk. Jól is viseljük. Szerencsére vályogházban lakunk, úgyhogy otthon soha nincs nagy hőség. Ilyen időben gyakran hozom be a kisfiamat a belvárosba, imádja a szökőkutakat. Mindig rakok el 2-3 váltásruhát, mert általában addig pancsol, míg a feje búbjáig vizes nem lesz. Emellett van még a táskában sapka, napvédő krém és spriccelő is, amit nagyon szeret Józsika, bár ő még inkább megissza, amit ráspriccelek. Holnap viszem életében először strandra, biztosan nagyon fog tetszeni neki – mesélte mosolyogva Lódi Ilona, Józsika édesanyja.

Van aki imádja, van aki gyűlöli

Akadtak, akik a forróságban ebédre sem kívántak mást, csak fagylaltot. – Imádom a nyarat. Biztosan azért, mert nyáron születtem. Ilyenkor rengeteg rendezvény és buli van. Megtelik élettel, és csak úgy pezseg az egész város. Utálom a hideget – fogalmazott Tóth Szilvia, aki az árnyékban fagylaltozva töltötte el munkatársával az ebédszünetét. Kolléganője, Jambrik Hilda azonban nem osztotta barátnője véleményét. – Gyűlölöm a nyarat, egyszerűen nem bírja a szervezetem. Elképzelhető, hogy van abban valami: ki melyik évszakban látta meg a napvilágot. Én télen születtem. Lehet, hogy ezért szeretem és tűröm jobban a hideget – mondta.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az egyéves Józsika szerfelett élvezte a déli kánikulát: kacagva hútötte magát a békás szökőkút csorgójában
[/caption]

Fertőzések, megbetegedések elkerülése érdekében rendszeresen kell karbantartani a klímaberendezéseket

A nyári melegben sokan használnak különféle klímaberendezéseket a kellemes közérzet biztosítása miatt. Azonban a hűtött helyiségekben való tartózkodásnak az előnyei mellett - hatékonyabb munkavégzés, pihentetőbb alvás, sofőrök esetén nagyobb koncentrációkésség - megvannak a saját szabályai is. A nyári hónapok előtt, de legkésőbb mielőtt a klímát használjuk, ajánlott annak tisztítását elvégezni. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a nem megfelelően karbantartott klímaberendezések egészségügyi veszélyeket rejthetnek magukban.

Különösen a gyermekek, kismamák, idősek és valamilyen légzőszervi megbetegedésben, allergiában szenvedők lehetnek az érintettek az alábbi problémákkal kapcsolatban, amennyiben a berendezések karbantartása nem történt meg vagy nem megfelelő:

Különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezés vagy a szellőzőrendszer közegében, a szűrőkön és a légkezelő gépekben, valamint a légcsatornában felhalmozódott porban, melyek a használat során kijutnak onnan és allergiás valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak.

A klimatizált helyiség levegője néha túl száraz, amely a már említett problémákon kívül szintén légzőszervi panaszt, illetve a bőrünk kiszáradását is okozhatja. Ezért a javasolt a relatív páratartalom értékét 50% körül tartani.

Érdemes elkerülni, hogy a hideg levegő közvetlenül érjen bennünket ugyanis a szem a torok és az orr nyálkahártyájának kiszáradását okozhatja, de előfordulhatnak ízületi fájdalmak valamint gyulladásos és megfázásos tünetek:

A megbetegedések elkerülése érdekében, felhívja Az ÁNTSZ a figyelmet arra, hogy lakásokban, közösségi terekben, gépjárműveknél a klíma tisztítása és fertőtlenítése évente minimum egyszer, nagyobb terhelésnek kitett helyeken (irodaházak, bevásárló központok) évente kétszer ajánlott. Több féle fertőtlenítési módszer közül lehet választani (pl.: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab, vagy klímatisztító spray alkalmazása). Továbbá a szezonális használat előtt a hűtőgáz mennyiségének az ellenőrzése is szintén javasolt. Gépjárművekben való használat esetén ezeken túl, kiemelten fontos a pollenszűrők cseréje 10-15000 kilométerenként. Nyári időszakban mérsékelt hűtést alkalmazzunk a külső hőmérsékletnél maximum 6-8°C-kal hidegebbre állítva a klímaberendezést, hogy a hőmérsékletkülönbség ne legyen megterhelő a szervezet számára. Továbbá ne tartózkodjunk a kiáramló hideg levegő előtt. Száraz levegő ellen pedig bőséges folyadék bevitellel és hidratáló krémek használatával védekezzünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!