Negyedszázados ajándék

Régi adósságát rendezheti a Baja.

Kubatovics Tamás

Tavasszal nyit a bajai Bagolyvár, a Miskolczy Ferenc-emlékház helytörténeti és képzőművészeti kiállítóhelyként várja majd vendégeit. Huszonöt éve született meg az az ajándékozási szerződés, amiben Miskolczy Ferenc a Bajai Városi Tanácsra hagyta házát azzal a feltétellel, hogy múzeumként hasznosuljon a Bagolyvár, a korábban a város részére felajánlott és a Türr István Múzeumban ki nem állított alkotásainak adjon otthont. Májusban lesz 20 éve, hogy a képzőművész elhunyt. Többféle elképzelés született és halt el a két évtized alatt. Három éve civil nekibuzdulásból kezdett szerveződni a Bagolyvárvédők csapata, akik a végakaratnak megfelelő állapotok kikényszerítését célozták meg. Változó intenzitással, elszántsággal és sikerességgel igyekeztek valóra váltani tervüket.

A városi fenntartásba került Türr István Múzeum megbízott igazgatója az év végén a városatyáknak arról számolt be, hogy 2013-ban 15 pályázatot nyújtottak be, ezek 100 százalékos támogatást élveztek és általuk összesen 25 millió forintot nyertek, a pénz egy részét 2014-ben hasznosíthatják. Utóbbiak közé tartozik a Bagolyvár megnyitását segítő keret is. Tavaly nyáron pályázott az intézmény a szakminisztériumhoz az épület korszerűsítésére, vitrinekre, képkeretekre, installációra, kiadványokra mintegy 3,5 millió forint értékben.

Ősszel több ízben megnyílt az épület kapuja. A múzeumok fesztiváljának részeként, valamint a Miskolczy fivérek munkásságát méltató rendezvény keretében esetenként látogatókat fogadtak Bagolyvárban. Az intézmény honlapján az olvasható, hogy 2014. márciusától lesz látogatható az épület.

– Félmilliót nyertünk a Nemzeti Kulturális Alaptól egy kisebb időszaki kiállításra, a minisztériumtól pedig 2,5 milliót az új állandó kiállítás létrehozására. Folyik a munka, márciusban nyitni fogunk – mondta lapunknak Kovács Zita, megbízott igazgató. Hozzátette: az épület nem változik, jelentősebb infrastrukturális változásokra ugyanis ebből a keretből nem futja. Az alsó szinten a harmincas évek hangulatát rekonstruálják, az emeleten pedig állandó kiállítás lesz Miskolczy Ferenc a műveiből. Az installáció egy része már készen van, egy különleges lapfüggönyön grafikái köszönnek vissza, multimédia eszköz jóvoltából pedig összes művét megtekinthetik a látogatók és a művésszel készült interjúval is felidézhetik emlékét.

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!