A kerámia a szerelme – készíti, tanítja, népszerűsíti, amerre csak jár

Lelke lesz a csupornak, mire a sárból használati tárggyá formálódik – vallja Vinnainé Csurpek Ágnes fazekas.

Popovics Zsuzsanna

A korongozás mesterségét felnőttként kezdte művelni. Szépérzéke valószínűleg édesanyja hímzései, kézműves munkái nyomán formálódott, aki számára természetes volt valamit létrehozni. Ági kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskolát végzet, évekig vezetett vegyesboltot és kocsmát Gyálon. Férjével onnan költöztek Lajosmizsére, a tanyán aztán helye agyagnak, korongnak, kemencének, fazekas műhelynek.
Ági a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskolájában, Fekete Ilona mestertől tanulta az agyagozást. Munkái kézműves kerámiák, kizárólag hagyományos technikával készülnek. Kézzel korongolt és díszített kerámiái egyedi darabok, nincs köztük két tökéletesen egyforma.

– Ha akarnék, se tudnék egyformákat készíteni – mondja Ági. – Annyit simítgatom, babusgatom, festegetem őket, hogy mire elkészülnek, mind egyedi lesz. A fazekasság számomra a mai napig szerelem. Nagyon bele tudok feledkezni, de ha nincs hozzá kedvem, kényszerből nem is tudom csinálni. Sosem gondoltam, hogy valaha tanítani fogom. Arra viszont tudatosan törekszem, hogy másokkal is megkedveltessem a kerámiát, hogy szeressék az agyagból készült tárgyakat, vegyék magukat körül velük.

Ági konyhájában saját készítésű kerámia a kávéscsésze, a sótartó, a sütőtál, a süteményes tálca. Mindegyik másmilyen, mégis összeillenek, helyük van a mindennapokban. Alkotójuk ötödik éve vezet fazekas szakkört, ahol szintén zömmel funkcionális tárgyakat készítenek tanítványai: sütőtálat, bögrét, ékszert. Népszerűek még az apró állatfigurák, szilveszteri kabalamalacból például ahány, annyi féle született.
A fazekas műhely a Lajosmizsei Művelődési Központban működik.   A szakkörösök közül eddig két középiskolás lány döntött úgy, hogy kerámia szakon tanul tovább.

Ági most azon fáradozik, hogy a többi lajosmizsei amatőr művész, kézműves is merje megmutatni magát a helyi közönség előtt. Tavaly szeptember óta minden hónapban egyszer „vásároznak” a mizsei művház aulájában. A rendszeres kézműves vásárokon széles a kínálati paletta: kerámia, tűzzománc, festmény, reform édességek, grillázs, ékszer, hímzés, fajáték, kézműves lekvárok. A következő vásárt február 1-jén tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!