jelentés

2019.08.28. 12:44

Száznál is több embert végeztek ki a rendőrök bírósági döntés nélkül Salvadorban

Száznál is több önkényes kivégzést hajthatott végre a salvadori rendőrség a bűnbandák elleni akciói során 2014 és 2018 között – közölte kedden a közép-amerikai ország emberi jogi ombudsmani hivatala.

Raquel Caballero, a hivatal egyik ügyésze újságíróknak nyilatkozva elmondta, a fővárosban, San Salvadorban 48 olyan esetet azonosítottak, amelyben rendőrök kivégzésszerűen – bírósági döntés nélkül – öltek gyanúsítottakat, és ezekben összesen 116 ember halálát okozták. A hivatal több esetről megállapította azt is a 141 oldalas jelentésben, hogy a gyanúsított bűnözőket megölésük előtt megkínozták.

A biztonsági erők által elkövetett gyilkosságokat mind ki kell vizsgálni, és a felelősöket bíróság elé állítani – szögezte le a hivatal. Caballero elmondta, hogy az általuk azonosított 48 esetből csak 19-et vizsgált az igazságszolgáltatás, és mindössze két esetben született ítélet.

Az emberöléssel meggyanúsított rendőrök rendre azt állították, hogy fegyveres összetűzésbe kerültek a bűnözőkkel, és ekkor végeztek velük, de a hivatal szerint ezek hamis tanúvallomások.

Az emberi jogi ombudsmani hivatalt 1992-ben hozták létre a 13 évig tartó salvadori polgárháborút lezáró békemegállapodás részeként.

Salvador azon országok egyike a világon, ahol a legtöbb gyilkosság történik a lakosságszám arányában. Tavaly százezer lakosra 51 emberölés jutott, de három évvel korábban kétszer ennyi.

A júniusban hivatalba lépett új elnök, Nayib Bukele is a bűnbandák elleni küzdelmet és az erőszakcselekmények számának csökkentését említette programja legfőbb pontjai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában