Ország-világ

2020.12.10. 13:18

Orbán Viktor Brüsszelben: a józan ész győzelméért harcolunk (videó)

A kormányfő az uniós csúcsértekezlet előtt azt mondta: ma egyenesen az európai kontinens egységéért küzdenek az országvezetők.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks to the press as he arrives at the EU headquarters' Europa building in Brussels on December 10, 2020, prior to a European Union summit. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP)

Forrás: AFP/Pool

Fotó: John Thys

Az uniós országvezetők csütörtök kora délután megérkeztek az EU-csúcs brüsszeli helyszínére, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is rövid doorstep nyilatkozatot tett – írja a Magyar Nemzet.

„Fontos megbeszélések előtt állunk, azt gondolom, hogy centikre vagyunk a megegyezéstől”

– mondta angol nyelvű nyilatkozatában a kormányfő az EU pénzügyi csomagjáról szólva.

Szerinte az EU-csúcsértekezletének csütörtöki napján egyenesen az európai kontinens egységéért küzdenek az országvezetők. „Ezzel egy időben a józan ész győzelméért is harcolunk” – fogalmazott, hozzátéve: európaiak milliói vannak szükséghelyzetben a járvány és annak gazdasági hatásai miatt.

„Meg kell találnunk a módját annak, hogy segítsünk a polgárokon és anyagi segítséget nyújtsunk az arra rászoruló országoknak is”

– húzta alá, kijelentve: szép reményekkel várja a találkozót.

A kormányfő közösségi oldalára is feltöltött egy videót, amelyben elmondta: „minden megbeszélésen túl vagyunk; az összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük.”

Kiemelte:

„Az a reményünk, hogy a végeredmény szolgálni fogja Magyarország, Lengyelország és az egész Európai Unió érdekeit is. De a legnagyobb reményünk az, hogy a józan ész szempontja érvényesül majd, mert járvány és gazdasági bajok idején teljesen észszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseinket.

Most segítséget kell nyújtanunk azoknak, akiknek erre szükségük van. Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek” – mondta, hozzátéve:

„már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a farkasverembe”.

Morawiecki: el kell kerülni a politikailag motivált helyzeteket

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Brüsszelben szintén intézett pár szót az európai polgárokhoz. „Világos, hogy Európának mielőbb szüksége van a keretköltségvetésre. Ezzel egy időben viszont jogbiztonságra is ” – mondta a lengyel kormányfő, megerősítve:

a tegnap nyilvánosságra hozott, feltételrendszert illető kompromisszum egyértelműen kijelöli a demarkációs vonalat az uniós pénzügyi érdekek védelme, illetve a szerződésekben már lefektetett, követendő jogállamisági eszközök között.

„A kettő ötvözése veszélyes, politikailag motivált helyzetet teremtene. Bármely tagállam támadások áldozatává válhatna. Ma mi, a lengyelek tartunk attól, hogy igazságtalanul támadnak bennünket, de a közeljövőben Portugália, Olaszország vagy akár Spanyolország, Görögország, Franciaország, Ausztria, Csehország és Magyarország is a céltáblán találhatják magukat” -érvelt Morawiecki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában