fegyver

2018.01.24. 15:11

Kína szerint kétélű fegyverhez hasonlít a protekcionizmus

Kína, amelyet a világ legnagyobb napelemgyártó országaként keményen sújt a 30 százalékos védővám amerikai bevezetése, túlreagálásnak minősítette a döntést.

Kétélű fegyverhez hasonlította a protekcionista kereskedelempolitikát a kínai külügyminisztérium szerdán, válaszul arra, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta az importált napelemekre és mosógépekre kivetett vámtarifákról szóló rendeletet.

Kína, amelyet a világ legnagyobb napelemgyártó országaként keményen sújt a 30 százalékos védővám amerikai bevezetése, túlreagálásnak minősítette a döntést.

„A protekcionizmus kétélű fegyver. Nemcsak másokat sebesít meg, hanem forgatóit is” – fogalmazott a kínai külügyi szóvivő, leszögezve, hogy Kína bízik gazdaságában, és idén átveszi az első helyet az Egyesült Államoktól a belső fogyasztás terén.

A pekingi vezetés egyelőre nem részletezte, hogy milyen válaszlépéseket tesz az amerikai vámtarifák bevezetésére. Mindössze annyit közölt, hogy megvédi Kína legitim érdekeit.

A kínai Global Times, erősen nacionalista irányvonalú napilap azonban a megtorlás több lehetőségét is felvázolta. Így például Kína beszüntetheti az amerikai marhahús importját, nem vásárol amerikai gyártmányú autókat és nem küld diákokat tanulni az Egyesült Államokba.

Mindezeknél is könnyebb lenne Kínának, hogy szükség esetén piacra dobjon a birtokában lévő amerikai kincstárjegyekből valamennyit – írta a lap, hozzátéve, hogy ezen lépések együttes eredménye „valószínűleg nem növelné a washingtoni kormányzó párt”, a Republikánus Párt népszerűségét.

Trump döntését szerte a világban, de még az Egyesült Államokban is komoly bírálatok érték. Az amerikai napelemgyártók szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a vámtarifák miatt növekedni fog a napelemek ára, ami visszaveti a keresletet. Csak az idén 20 százalékkal csökkenhet a kereslet, ami 23 ezer amerikai munkahely megszűnéséhez vezethet.

Kína az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, a legfrissebb, november végi adatok szerint 1177 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben. Japán a második, 1084 milliárd dollárral, és messze lemaradva a harmadik helyen Írország áll, 328,7 milliárd dollárral.

Címkék#fegyver

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában