Őrült tervek

2024.03.16. 11:01

A francia elnök már a németeket is rávette a háború fokozására

Emmanuel Macron folytatja agresszív politikáját: március 15-én a német kancellárt is meggyőzte, hogy szállítsanak nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő úgy véli, a békét csak Donald Trump megválasztása teremtheti meg.

MW

Olaf Scholz (k), Emmanuel Macron (b) és Donald Tusk (j)

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Halil Sagirkaya

A francia-német-lengyel csúcsértekezleten március 15-én új koalíciót hoztak létre. Az újabb szövetséget az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumú együttműködésnek nevezik. Olaf Scholz német kancellár, aki eddig ellenezte a modern Taurus rakéták szállítását, azt ígérte, hogy mihamarabb

még több fegyvert fognak beszerezni "az egész világpiacról" Ukrajna támogatására

– írja az Origo.

Kiszélesítik emellett a katonai felszerelések gyártását is az ukrajnai partnerekkel együttműködésben. A német kancellár azt is bejelentette, hogy az Európai Unión keresztül Ukrajna számára eljuttatott pénzügyi támogatást növelni fogják, és azt mondta, hogy az európai országok a befagyasztott orosz vagyonokból további fegyverszállítmányokat fognak biztosítani Ukrajna javára.

Franciaország, Németország és Lengyelország "egységes és eltökélt abban, hogy soha ne hagyják Oroszországot győzedelmeskedni" - mondta Scholz.

A francia elnök magabiztosan kijelentette, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges, és nem engedik Oroszországnak, hogy megnyerje a háborút. Franciaország támogatja azt a cseh kezdeményezést is, hogy az Európai Unión kívülről kellene további lőszereket vásárolni Ukrajna számára.

A február végén Párizsban tartott támogatói konferencián

Macron kijelentette, hogy a nyugati szövetségesek szárazföldi csapatokat is küldhetnek Ukrajnába.

Scholz kancellár eddig ezt és a nagy hatótávolságú rakéták küldését is elutasította - most azonban az utóbbiban már engedett. 

A harmadik világháború előszele?

Más országok is támogatják Ukrajnát. Az Origó – még a találkozó előtt – megkereste Nógrádi Györgyöt, aki felelevenítette: Dánia bejelentette, hogy négy repülőgépet ad át Ukrajnának, Hollandia 24 darab F-16-os vadászgépet ígért. Mindeközben azonban Varsó polgármestere bejelentette, hogy a lakosság csupán négy százaléka számára van óvóhely háború esetén, ezért most 30 millió dollárt költ arra, hogy bővítsék az óvóhely-hálózatot. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint Macron jelenleg azért veszélyes, mert második elnöki ciklusát tölti, nem lehet újraválasztani, és

 azt akarja, hogy a neve fennmaradjon a történelemben, mint egy nagy francia elnöké. 

Nógrádi szerint Macron szeretné átvenni Európa vezetését a rendkívül meggyengült Németországtól, de nem tudja, mert Franciaországnak ehhez a gazdasági, pénzügyi lehetőségei nincsenek meg. A francia elnök tehát ezért erőlteti őrült tervét, amelynek lényege, hogy küldjenek NATO-csapatokat Ukrajnába, de nem mondja ki, hogy milyen célból, és milyen csapatokat.

Nógrádi György rámutatott: a francia tervet a balti államok és a lengyelek támogatták azonnal, akik már közölték, hogy ha kell, küldenek csapatokat Ukrajnába. Radoslav Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentéseit a szakértő nem igazán „érti”, mert az Északi Áramlat felrobbantásakor megköszönte azt az amerikaiaknak, most pedig közölte, hogy a NATO-csapatok már Ukrajnában vannak. 

Ez a harmadik világháború előszelét jelenti

 – szögezte le Nógrádi.

Trump vethet véget az ukrajnai háborúnak

Nógrádi György arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban november 5-én választás lesz, és a jelenlegi állás szerint Donald Trump és Joe Biden mérettetheti meg magát, ők az elnökjelöltek.

Nógrádi meglátása szerint a legnagyobb dilemma, hogy a republikánusok nem hajlandóak megszavazni azt a 60 milliárd dolláros segélycsomagot, amit Ukrajna kapna. A különböző titkosszolgálatok vezetői szerdán egyébként felkérték a képviselőket, hogy szavazzák meg a csomagot, mert ha nincs pénz, Ukrajna összeomlik.

Három milliárd dollárra van szükség havonta ahhoz, hogy az ország működőképes legyen

– emlékeztetett a szakértő, aki szerint Ukrajna finanszírozását Európa nem képes sokáig folytatni, mert abba belepusztul. Az orosz-ukrán háború hatására Európa óriási teret veszített.

Nógrádi György arra is felhívta a figyelmet, hogy az oroszok lassan, de biztosan mennek előre a fronton. Habár a Nyugat ad fegyvereket Ukrajnának, az csupán arra elegendő, hogy az ország ne omoljon össze, ám bármely frontszakaszon stratégiai áttörést nem lehet velük elérni. Ráadásul úgy tűnik, az ukránok aligha képesek a modern nyugati fegyvereket kezelni. Akiket Nyugaton kiképeztek, azokat gyorsan képezték ki, és rájuk sok-sok euró és dollár értékű fegyvert bízni nem lehet – vélekedett a szakértő.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában