Megmozdulások

2024.01.12. 11:23

Hatalmas tömeg tiltakozott Varsóban a baloldali kormány ellen (videók)

A Tusk-kormányzat minden törekvése ellenére óriási tömeg gyűlt össze csütörtök délután Varsó belvárosában, hogy tiltakozzon a Tusk-kormány jogállamiságot lábbal tipró intézkedései ellen. A Szabad Lengyelek Menetének résztvevőihez többek között Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök és Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság párt elnöke is szólt – írja a Magyar Nemzet. Az eseményekre a Fidesz Ep-képviselőcsoportja levélben reagált.

MW

A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került baloldali négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Radek Pietruszka

A közösségi médiában közzétett videók szerint komoly rendőri erőket vont össze a Szabad Lengyelek Menete által meghirdetett tüntetés helyszínén Donald Tusk lengyel miniszterelnök kormányzata, kezdi cikkét a Magyar Nemzet. A két bebörtönzött képviselő, Mariusz Kaminski és Maciej Wasik kiszabadításáért rendezett demonstrációra a hideg idő ellenére legalább kétszázezren érkeztek a parlament (szejm) épülete elé.

Délután négykor, a tüntetés kezdetén elsőként Przemysław Czarnek képviselő, volt oktatási miniszter szólt az egybegyűltekhez. Czarnek szerint Szymon Holownia házelnök fél a néptől, mégpedig azért, mert nem ismeri és nem tiszteli a lengyel alkotmányt, amely szerint a nép gyakorolja a legfőbb hatalmat.

Ezután Zbigniew Bogucki képviselő állt a színpadra, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Tuskék az alkotmányossággal kampányoltak, de most éppen azt szegik meg.

Bogucki a kommunistákhoz hasonlította az egy hónapja megalakult liberális kormány tetteit.

Boguckitól Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke vette át a szót. A pártelnök szerint a Tusk-kormány tönkreteszi a szabad médiát, lábbal tiporja a törvényeket. 

Vissza akarnak térni az előző kormányzásuk alatti állapothoz, de egy nagyobb terv részeként a lengyel energiafüggetlenség és végső soron a szuverenitás megszüntetését célozták meg

 – világított rá Kaczynski, akit a wPolityce lengyel hírportál idézett.

Nagy válságba fogják vezetni az egész EU-t, egész Európát. Mi itt Lengyelországot védjük, mert ez a kötelességünk. De megvédjük Európa népeit is ettől az ideológiai szerencsétlenségtől és attól, hogy a német imperializmus visszatérjen

− mutatott rá a PiS elnöke, aki azt mondta:

Győznünk kell, meg kell védenünk Lengyelországot!

A két politikus felesége, Roma Wasik és Barbara Kaminska megköszönte az emberek támogatását. Roma Wasik hangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkezni a két bebörtönzött politikusról, míg Barbara Kaminska arról beszélt, hogy szándékosan választották külön őket.

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök is szólt a tüntetőkhöz.

Annak ellenére, hogy útközben megállították a buszokat, annak ellenére, hogy meghamisították az emberekhez eljutó nyilvános információkat, több százezren vagyunk itt

− mutatott rá. 

A liberálisokra szavazóktól azt kérdezte: vajon tényleg olyan kormányt akartak, amely médiamonopóliumot akar létrehozni, és az utolsó helyre teszi az ország biztonságát? A volt miniszterelnök szerint a Tusk-kormány egy hónap alatt sötétséget csinált, amiben a híres szlogen szerint meghal a demokrácia. 

Fidesz EP-képviselőcsoport: Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamiságot

Felháborító a brüsszeli kettős mérce, a Tusk-kormány Lengyelországban ugyanis lábbal tiporja a jogállamiságot, az Európai Bizottság pedig elfordítja a fejét – hangoztatta a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja pénteken. A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Kereszténydemokrata-Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselőcsoportjával közösen írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, és ebben felhívták a figyelmet a Tusk-kormánynak a jogállamiságot lábbal tipró lengyelországi intézkedéseire. Az a tény, hogy az Európai Bizottság mélyen hallgat, "felháborító kettős mérce alkalmazását jelenti" a testület részéről - jelentették ki.
„Mindannyian könnyen elképzelhetjük, mi lenne akkor, milyen lépéseket kezdeményezett volna azonnal Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos, ha mindez Budapesten történt volna, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt” – fogalmaztak az írásbeli választ igénylő kérdést tartalmazó levélben. A képviselőcsoport hangsúlyozta, az Európai Bizottság, amely az elmúlt években „harciasan kérte számon” a jogállamiság és a sajtószabadság érvényesülését Magyarország esetében, most teljes hallgatásba burkolózik. „Ez a hallgatás arra utal, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a jogállamisági kérdésekben” – jelentették ki.
A képviselőcsoport arra vár választ, hogy az uniós bizottság szerint a közmédia tagállami jogszabályok megkerülésével történő, erőszakos átvétele összeegyeztethető-e a jogállamiság elvével, és ez a cselekmény tiszteletben tartja-e a médiaszabadság és médiapluralizmus elvét. Továbbá arra, hogy az uniós bizottság miként kívánja biztosítani, hogy a jogállamiság tiszteletben tartását azonos mércével mérjék minden tagállam esetében, függetlenül azok kormányaitól és azok politikai álláspontjától.
Az Európai Bizottsághoz címzett írásbeli, sürgősségi képviselői kérdés megválaszolására három, egyéb esetben hat hét áll rendelkezésre.

A cikk folytatását a Magyar Nemzet oldalán olvashatják!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában