140 telket tudna kialakítani

2023.10.26. 08:59

10-15 milliárdot keresne ingatlanspekulációval Mártha Imre

A Metropol cikkéből kiderül, hogy a budapesti közművezér hosszú ideje azon dolgozik, hogy balatoni földjét belterületté nyilvánítva telkenként adhassa el, tetemes összeget keresve az üzleten.

MW

Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (b), Karácsony Gergely főpolgármester (b2), Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (j) és Szalmásy Miklós István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) megbízott vezérigazgatója (j2) az FKF és szakszervezet között létrejött 2020. évi bérmegállapodás aláírásán a cég vezérigazgatóságán 2020. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Mártha Imre gondosan titkolt birtoka közvetlenül szomszédos Balatonfüred legértékesebb belterületével, a fővárosi közművezér ezért látta meg benne a több milliárdot érő spekuláció lehetőségét – írta meg a Metropol.

Mint kifejtik, Mártha Imre hosszú ideje minden követ megmozgat, hogy a földterület egy részét belterületté nyilváníttassa és megindulhasson a parcellázás, beindulhasson a hatalmas üzlet. A Metropol számításai szerint a területen a balatonfüredi átlagos 1000 négyzetméteres telkeket figyelembe véve 140 telket tudna kialakítani. A füredi telekárakból kiindulva így akár egyenként 80-100 milliót kaphat egyetlen telekért. Vagyis összesen 10-15 milliárdot kereshetne az üzleten. 

Mártha Imre folyamatosan dolgozik a hatalmas üzlet véghezvitelén. Mivel az egész terület átminősítését egyelőre nem sikerült elérnie, az ilyesfajta ingatlanspekulációban jártas ügyvédei tanácsára egy másik trükkel is megpróbálkozott. Ennek lényege, hogy nem egyszerre, hanem részletekben érje el a terület átminősítését, mondván, így nem lesz annyira „szembetűnő” a spekuláció. A Metropol munkatársai megtalálták az ezt bizonyító iratokat. A fővárosi közművezér kérését napirendre vette a balatonfüredi önkormányzat.

„Mártha Imre Edgár kérése, hogy az Óvoda utca felett, 0148/13 hrsz-ú külterületi, több mint 13 hektár nagyságú telkéről 4000 m2-nyi rész legyen kertes lakóövezeti besorolással belterületbe vonható” – áll az önkormányzati egyik előterjesztésben, ami Mártha külön kérésére került napirendre. Az önkormányzat azonban felismerte a milliárdos spekulációs szándékot, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal egyeztetve nem volt hajlandó megtárgyalni a „kérést”. Fontos tudni azt is, hogy a fővárosi közművezér birtoka Natura 2000-es besorolású, ami azt jelenti, hogy fokozottan védett állat- és növényfajok élnek rajta.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában