Szabálytalanságok

2023.10.18. 12:28

Belső dokumentumok igazolhatják a Mártha Imre vezette fővárosi közművek zavaros működését

Valódi teljesítés nélküli kifizetések, rosszul elvégzett munkák, feleslegesen elszórt, majd lepapírozott milliók – ez derül ki azokból a Magyar Nemzethez eljutott belső dokumentumokból, amelyek rávilágítanak a főpolgármester bizalmi embere, Mártha Imre vezette fővárosi közművek zavaros működésére.

MW

Mártha Imre és Karácsony Gergely főpolgármester 2020. március 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Komoly mulasztások, hanyag munkavégzések történhettek a Mártha Imre vezette Budapest Közművek Nonprofit Zrt (BKM) több projektjénél is – legalábbis erre lehet következtetni a Magyar Nemzethez eljutott dokumentumokból, belső vizsgálati megállapításokból. 

Maffiavilla és nyolcmilliós prémium

A sajtó mindezek mellett korábban a közművezér fényűző életéről is beszámolt: például milliárdos értékű ingatlanáról, amely korábban az alvilági leszámolások során kivégzett maffiózó, Prisztás József nevén volt vagy drága óragyűjteményéről, nagy értékű autójáról és különböző nyaralásairól.

Ehhez jött még hozzá az a pár nappal ezelőtti hír, hogy Mártha Imre is zsebre tehet közel nyolcmillió forintot prémium gyanánt, mégpedig a tavalyi munkavégzésére tekintettel. A döntés azért különösen érdekes, mert éppen a múlt év végén – októberben – állt le napokra a budapesti szemétszállítás. A Márthához tartozó fővárosi kukások nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöltötte a szemét.

Pénzszórás lepapírozva

A Magyar Nemzet által megismert, különböző közműcéges megbízásokat vizsgáló belső jelentésekből jóval sötétebb kép rajzolódik ki a Mártha vezette közművekről. Az egyik ilyen eset a fővárosi temetői zöldterület fenntartási munkáival kapcsolatos. A feladattal a BKM-hez tartozó temetkezési főigazgatóság ugyanis olyan kertészeti céget bízott meg, amely a feladatát nem teljesítette, ugyanakkor a Harmat Kert Kft. hamis teljesítési igazolásait elfogadták és ki is fizették. Az ügyben belső vizsgálat is indult, az ezzel összefüggő jelentésben pedig leírták: „A temetői zöldfelületek gondozásához és fenntartásához kapcsolódó munkáinak teljesítésigazolása nem a hatályos szabályozás szerint történt, nem vette figyelembe sem a hatályos jogszabályok, sem a belső szabályozások előírásait.” Megállapították azt is, hogy a temetővezetőktől érkezett nem megfelelő munkavégzést rögzítő visszajelzések ellenére az egyik főosztályvezető száz százalékban leigazolta a vállalkozó által végzett munkákat.

A semmire a fővárosi vállalat csaknem hetvenmillió forintot fizetett ki. A dokumentumokból pedig kiderül, hogy a felek ezt a kis „bakit” úgy próbálták elfedni, hogy a jogtalanul leigazolt számlák kifizetését „vagyoneltolódásként” tüntették fel.

Több bűncselekmény gyanúja is felvetődhet?

Ezek a szabálytalanságok a költségvetési csalás és az ehhez kapcsolódó ellenőrzési kötelezettség elmulasztásának gyanúját is felvetik, igaz, ennek eldöntése a hatóságok dolga. Emellett fontos azt is megemlíteni, hogy a különböző iratok, levelezések igazolják, hogy ezekről a problémákról, illetve szabálytalanságokról a Mártha-féle vezetésnek is tudnia kellett.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában