Ukrán válság

2022.04.01. 06:05

Orosz–ukrán háború: több frontról indíthat támadást Oroszország a donyecki és a luhánszki térségek ellen

Élő közvetítés az orosz–ukrán háború 37. napjáról.

Cikkünk frissül!

 

Lángol az oroszországi Belgorod város olajtárolója

Az ukrán határtól északra található oroszországi Belgorod város regionális kormányzója ukrán katonai helikoptereket vádolt meg a városban található olajraktár megtámadásával. Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján elmondta, hogy a péntek reggeli tüzet két ukrán helikopter légi csapása okozta.

Korábban azt mondta, ketten megsérültek, de nincsenek életveszélyben. A közeli utcák lakóit evakuálták, miközben a tűzoltók oltották a tüzet – mondta.

Két nappal korábban a régióban egy fegyverraktár épületében is robbanások történtek. Ukrajna nem vállalta a felelősséget egyik robbantásért sem.

 

Oroszország elutasította a Krímmel kapcsolatos javaslatot

A béketárgyalások legutóbbi fordulóján Ukrajna felajánlotta, hogy feladja NATO-csatlakozási ambícióit és semleges állammá válik, cserébe biztonsági garanciákat kér, valamint a megszállt Krím státuszának 15 évre történő befagyasztását.

Oroszország ENSZ-nagykövethelyettese, Dmitrij Poljanszkij a javaslatról úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy bár még túl korai lenne meghatározni a békemegállapodás részleteit, a Krím és a Donbász-régió ellenőrzésének visszaadása Ukrajnának nem kerülhet szóba.

A Krím az Orosz Föderáció része, úgy gondolom, hogy ez a kérdés lezárva, így nincs miről konzultálni

– mondta.

A Krím jogellenes annektálása nemzetközileg nem elismert.

 

Mindig van esély a forradalomra Oroszországban

Andrej Kozirev volt orosz külügyminiszter azt mondta a BBC-nek, hogy Vlagyimir Putyin elnök „mindent rosszul kalkulált” Ukrajna elleni háborújában. A 71 éves expolitikus bírálta Putyin hivatali eredményeit, mondván, Oroszország azért „hanyatlik”, mert túlságosan függ a nyersanyagexporttól.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e forradalom az országban, Kozirev – aki az 1990-es években Borisz Jelcin alatt szolgált – azt mondta, „mindig van rá esély”.

Negyven évig éltem a Szovjetunióban, és egy-két év alatt hirtelen összeomlott.

Oroszország sajnos továbbra is kiszámíthatatlan – mondta Kozirev.

 

Ausztrália katonai járműveket küld Ukrajnába

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy országa néhány páncélozott Bushmaster járművet küld Ukrajnába, miután Volodimir Zelenszkij beszédet mondott az ausztrál parlamentben. Az ukrán elnök azt mondta, hogy országának égető szüksége van katonai segítségre.

Ausztrália Bushmasterekkel segíti Ukrajnát
Forrás: AFP

Az átszállítandó járművek számát nem tudni, Peter Dutton védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy egyszerre csak négyet szállíthatnak az ausztrál katonai repülőgépek.

Canberra korábban olyan háborús övezetekben használta a járműveket, mint Afganisztán és Irak.

 

Az orosz erők papíron is átadták Csernobil irányítását

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) bejelentette: Ukrajna most közölte velük, hogy az orosz csapatok kivonultak Csernobilból. Az orosz erők „írásban átadták az atomerőmű irányítását ukrán személyzetnek”. Az üzem munkatársai azt mondták, hogy nincs több „külsős” a helyszínen, bár a NAÜ korábban azt közölte, hogy ezt nem tudja megerősíteni.

Az orosz csapatok az ukrajnai invázió kezdetén vették át Csernobil irányítását. Az ukrán személyzetet az üzemben tartották, hogy fenntartsák a működést. Csernobilnak nincs már az energiatermelésbe bevont atomreaktora, de folyamatos kezelést igényel.

 

Ukrajnába utazik az Európai Parlament elnöke

„Úton Kijevbe” – írta Roberta Metsola csütörtöki Twitter-bejegyzésében. A parlament egyik tisztviselője szerint „biztonsági aggályok miatt” nem hozták nyilvánosságra Metsola utazásának részleteit, és azt, hogy kivel fog találkozni.

A hét elején az elnök kijelentette: „Fontos, hogy az Európai Parlament támogassa Ukrajna azon törekvését, hogy tagjelölt ország legyen.”

 

Így néz ki most Mariupol – videó

 

Tovább húzódhat a háború

Az amerikai védelmi minisztérium arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az orosz erők kelet-ukrajnai összevonása és az ottani szilaj ukrán ellenállás a háború elhúzódását vetíti előre. John Kirby szóvivő szerint ennélfogva a háború nemcsak hetekig, hanem sokkal tovább tarthat.

 

Túszokat vittek magukkal

Több ukrán vezető tisztségviselő kijelentette csütörtök este: az orosz erők úgy hagyták el a csernobili atomerőmű térségét, hogy túszokat vittek magukkal. Az Enerhoatom állami atomipari vállalat saját alkalmazottaira hivatkozva azt állítja, hogy az oroszok az ukrán nemzeti gárda azon tagjait vitték el túsznak, akiket már február 24-e óta fogva tartottak ott. Azt nem tudták megmondani, hogy hány ilyen gárdista van.

 

Csapatösszevonások délen és keleten

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóüzenetében, amelyet ismét az ország lakosságához intézett, azt mondta: a hadihelyzet az ország keleti és déli részén továbbra is nehéz.

Az orosz erők nemcsak a Donbasz régiónál, hanem Mariupol város körül is csapatösszevonást hajtanak végre, az elvonulás máshonnan csak taktika volt – tette hozzá.

 

Zelenszkij: „Nincs időm foglalkozni minden árulóval”

Az ukrán elnök bejelentette, hogy felmentette a nemzetbiztonsági szolgálat két magas rangú tagját, mert szerinte árulók.

Nincs most időm foglalkozni minden árulóval, de mind el fogják nyerni büntetésüket

– jelentette ki. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a háború kezdete óta ez volt az első ismertté vált belső konfliktus az ukrán vezetésen belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában