Ország-világ

2021.04.05. 16:58

A németek többsége szerint nem sikerül határidőre befejezni az oltási kampányt

Ezt jelzik a YouGov közvélemény-kutató társaság adatai.

Nem bízik a németek többsége a szövetségi kormány tervében, amely szerint a nyár végre a teljes felnőtt lakosság megkaphatja az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltást – mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

A szövetségi kormány terve szerint minden felnőttnek biztosítják az oltás lehetőségét legkésőbb a csillagászati nyár végéig, szeptember 22-ig. Így éppen a szeptember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra fejeződhet be az oltási kampány.

A kormány szerint a két időpont közelsége egymáshoz csupán véletlen, az uralkodó lakossági véleményáramlat alapján pedig ennek a kérdésnek nincs is jelentősége, mert úgysem sikerül tartani a menetrendet. Ezt jelzik a YouGov közvélemény-kutató társaság adatai, amelyek szerint a németek csaknem kétharmada, 62 százaléka úgy véli, hogy nem teljesíthető a kormány vállalása, és csak szűk egynegyedük, 23 százalékuk bízik abban, hogy nyár végére mindenki beoltathatja magát.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter hétfőn egy berlini oltási központban tett látogatása után újságíróknak elmondta, hogy az oltóanyag-ellátás javulása révén az áprilissal elkezdődött második negyedévben egyre inkább felpörög a kampány. A 10 százalékos átoltottsági arány eléréséhez egy teljes negyedév kellett, a felnőtt lakosság második tizedének beoltásához viszont csak egyetlen hónap, így május elejére már minden ötödik német felnőtt megkapja legalább az első adag oltást – mondta a miniszter.

Ugyanakkor egyedül az oltásra támaszkodva nem lehet megállítani a SARS-CoV-2 úgynevezett brit ( B.1.1.7-es jelzésű) változatának szétterjedése miatt elindult harmadik országos fertőzéshullámot – tette hozzá Jens Spahn, kiemelve, hogy aggasztóan emelkedik az egészségügyi ellátórendszer terhelése.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinát. A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből. Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka.

A harmadik járványhullám márciusban erősödött fel, és a legutóbbi hivatalos adatok alapján nem lehet pontosan látni, hogy még mindig emelkedő szakaszban van-e. A helyi egészségügyi hivatalok adatait országos szinten összesítő Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az utóbbi napokban csökkent az új regisztrált fertőződések száma. Azonban a húsvéti ünnepek miatt kevesebb tesztet készítenek, és nem továbbít adatokat minden egészségügyi hivatal, ezért a statisztika torzíthat – figyelmeztet az RKI.

Az intézet hétfői összesítése szerint az utóbbi 24 órában 8497 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez jelentős csökkenés az egy héttel korábbi 9872-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 893 883 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19 betegséggel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 50-re emelkedett az egy héttel korábbi 43-ról. Az új halálesetekkel 77 013-ra emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) hétfői összesítése szerint országszerte 4144 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt. Ez csaknem hatszázzal több az egy héttel korábbi 3573-nál. A Covid-19 miatt intenzív osztályon fekvők 56 százaléka, 2309 ember szorul gépi lélegeztetésre.

Országszerte 23 603 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3775 ágy szabad. A vészhelyzeti tartalék, azaz a pillanatnyilag nem használt, és hét napon belül üzembe helyezhető intenzív ágyak száma 10 452 – olvasható a szervezet jelentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában