atomvita

2020.03.18. 21:52

Az amerikai kormány szankciót vezetett be öt iráni atomtudós ellen

Változatlanul sok a kérdés az iráni atomprogram körül, amit az USA nem néz jó szemmel.

A hírt bejelentő amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo szerint az öt atomtudós részt vett Irán 2004 előtti atomfegyver-programjában), és „mind a mai napig a rezsim szolgálatában áll.”

Az atomfegyver kifejlesztését célzó Amad Tervet a perzsa állam 1989-ben bocsátotta útjára, de a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szerint 2003 végén leállította.

Mike Pompeo nyilatkozatában leszögezte, hogy Teherán a terv leállítása után megőrizte az Amad-korszak eredményeit és az abban részt vett atomtudósokat, köztük az említett öt személyt.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: mivel Irán korábbi nukleáris tevékenységét illetően változatlanul sok a megválaszolatlan kérdés, az Egyesült Államok elvárja, hogy Teherán atomfegyver kifejlesztésére vonatkozó korábbi programjával kapcsolatos valamennyi tevékenységét „teljes mértékben és tisztességesen feltárja”. Pompeo utalt arra is, hogy az IAEA jelenleg is vizsgálja, hogy Iránban egy eddig meg nem jelölt helyszínen hol dúsítottak uránt. Az IAEA szerint uránrészecskéket lehetett azonosítani.

Pompeo szerint „a nukleáris részecskék jelenléte jelzi, hogy valószínűsíthetően be nem jelentett nukleáris tevékenység folyik” az országban.

Iránnak „teljes átláthatóságot” kell biztosítania az IAEA és a nemzetközi közösség felé – hangoztatta Pompeo.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában