látogatás

2019.12.10. 16:13

A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek

Áder János szerint a régió stabilitása nagymértékben függ a NATO-egységek közreműködésétől.

Pristina, 2019. december 10. Áder János köztársasági elnök (j) és Michele Risi vezérõrnagy, a KFOR olasz parancsnoka a pristinai KFOR parancsnokságon, a Film City táborban 2019. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A küldetés méltóságot ad a koszovói magyar katonai jelenlétnek – hangsúlyozta az egységnél tett keddi látogatása során mondott beszédében Áder János köztársasági elnök.

A koszovói jelenlétnek ma is értelme és jelentősége van: segít megakadályozni az ellenségeskedés kiújulását, betartatni a tűzszünetet, biztosítani a polgári élet békéjét, készen állni egy esetleg kiújuló válság kezelésére – emlékeztetett Áder János.

Minden rutinfeladatnak, minden megtett kilométernek, minden fegyelmezett pillanatnak, minden megterhelő, szolgálatban eltöltött órának ez a küldetés ad méltóságot – emelte ki a mintegy kétszáz fős kontingens ünnepi állománygyűlésén.

Több mint 20 esztendeje tudják errefelé, hogy a magyarok felkészültségére, szorgalmára, szolgálatkészségére mindig lehet számítani – mondta az államfő az 1999-ben indult misszióról.

A régió stabilitása mind a mai napig nagymértékben függ a NATO-egységek közreműködésétől, hiszen a konfliktusok csak részben csitultak el. Mi több, a tömeges migráció tovább bonyolította a helyzetet – jelentette ki Áder János.

A köztársasági elnök komoly érdemnek nevezte, hogy a térség minden, egymással vitában álló szereplője elfogadja ezt a jelenlétet, és a nyugalom zálogaként tekint rá.

Az államfő utalt rá: a 21. magyar kontingens, amely a legnagyobb létszámú külföldi magyar katonai misszió, egy 28 nemzet – 20 NATO-tagország és 8 partnerállam – összefogásával zajló műveletben vesz részt,

Legyenek büszkék rá, hogy nemcsak rangjuk, beosztásuk és feladatuk, de küldetésük is van a világ legerősebb katonai szövetségi rendszerében! – hívta fel a köztársasági elnök beszédében az állományt.

Áder János felidézte, miközben karácsonykor az egész világ a békét ünnepli, vagy a vágyott békéért imádkozik, az aligha létezhetne Koszovóban a magyar csapatok munkája nélkül.

Az államfő az adventi várakozás idejére, különösen karácsony napjaira a családtagok hiányának elviseléséhez szükséges lelki békét, a következő hetekre „eseménytelen” szolgálatot, a következő hónapokra megértő bajtársi közösséget kívánt a katonáknak, hangsúlyozva, családjuk és barátaik mellett a Magyar Honvédség és egész Magyarország várja őket vissza.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönetet mondott a Koszovóban szolgálóknak azért az önzetlen, áldoatos munkáért, amelyet azért végeznek, hogy békében, biztonságban, egy jobb élet reményében élhessenek a helyiek és a Nyugat-Balkán lakói.

Számítunk önökre – címezte szavait az állománygyűlés kétszáz résztvevőjéhez, hangsúlyozva, ez koszovói és magyarországi szolgálatukra is érvényes, hiszen a a most zajló haderő-fejlesztési program nagy lehetőségeket rejt minden magyar katona számára.

Hozzátette: ez az új eszközök beszerzése mellett „a személyi állományról való gondoskodásban” is megnyilvánul, hiszen a kormányzat célja az, hogy az életpályamodell keretében lendületes bérfejlesztéssel a munkaerőpiacon is elfogadható illetményt nyújtsanak a katonáknak.

A köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, vezérkari főnök ajándékot adott át a magyar katonáknak, a delegáció emellett kivitte a Koszovóban szolgáló magyar katonák családtagjai által karácsonyra küldött csomagokat.

Áder János a délelőtt folyamán felkereste a pristinai KFOR-parancsnokságot, megbeszélést folytatott annak vezetőjével, Michele Risi vezérőrnaggyal.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (j) és Michele Risi vezérőrnagy, a KFOR olasz parancsnoka a pristinai KFOR parancsnokságon, a Film City táborban 2019. december 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában