Szétválasztás

2018.08.20. 07:15

Újabb sikeres műtétet végeztek el a sziámi ikreken a magyar orvosok

A fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely újabb eret zártak el.

Bangladeshi conjoined twins baby girls Rabia and Rukia sit in a hospital in Dhaka on July 25, 2017. Bangladeshi twins born conjoined at the skull will undergo a difficult and potentially dangerous operation to separate their bodies, surgeons said July 26 as they appealed for help from global medical experts. Doctors are trying to establish whether the one-year-old girls, born otherwise healthy in northwest Bangladesh, share the same brain, something that would vastly complicate the surgery. / AFP PHOTO / Munir UZ ZAMAN

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tájékoztatása szerint az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére augusztus 19-én került sor Bangladesben: újabb eret zártak el, megkönnyítendő a kétéves ikrek, Rabia és Rukia koponyájának végleges szétválasztását.

Mint arról korábban portálunk is beszámolt, az első műtét február végén volt. Akkor választották szét a fő agyi szállítóér-hálózatot. A rendhagyó operációt endovaszkuláris úton, vagyis a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel végezték.

A hátralévő beavatkozásokra való magyarországi felkészülés során

nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel és háromdimenziós modellezéssel, az ikrek agyának pontos feltérképezésével fény derült arra, hogy lehetőség van még egy érelzárásra.

Ezt a műtétet végezték el augusztus 19-én a világ egyik legismertebb neurointervenciós szakembere, Hudák István vezetésével Bangladesben – részletezte a szervezet, amely Pataki Gergely vezetésével 2010 óta rendszeresen teljesít plasztikai helyreállító missziókat Bangladesben.

Az alapítvány felhívta a figyelmet arra: még a sziámi ikreknél is igen ritka, az esetek

mindössze 2-6 százalékában fordul elő, hogy a koponyájuknál nőnek össze.

A probléma megoldása rendkívül nehéz, gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges.

A magyar orvoscsoport által alkalmazott eljárás új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében – mutatott rá az szervezet.

Borítókép: Rabia és Rukia, a sziámi ikerpár 2017 júliusában.

Forrás: AFP / MUNIR UZ ZAMAN / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában