Elégedetlenség

2017.08.28. 06:24

Románia hat városában voltak tiltakozások a tervezett igazságügyi módosítások ellen

Több mint ezren tiltakoztak vasárnap Románia hat városában a tervezett igazságügyi módosítások ellen.

Bukarestben a kormány hivatala előtt összegyűlt tüntetők a kormány fő erejét adó szociáldemokratákat „vörös pestisnek” bélyegezték, egyben azt skandálták: „Tolvajok és maffiózók kormánya.” Hat városban voltak megmozdulások Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a román igazságszolgáltatás működését szabályozó törvénymódosítása ellen.

A tárcavezető augusztus 23-án ismertette javaslatait, amelyek szerint egyebek mellett kizárná az elnököt a legfőbb ügyész és a főügyészek kinevezési eljárásából. Az elnök helyett az igazságügyi miniszter javaslatára a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi részlege nevezné ki őket. Kilátásba helyezte azt is, hogy a bírák és ügyészek a szakmai hibákért vagyonukkal felelnének.

Klaus Iohannis román államfő bírálta, egyben a jogállamiság elleni támadásnak minősítette Tudorel Toader indítványát. A tüntetők szerint pedig a módosítások révén lelassulnának a korrupció felszámolása érdekében teendő erőfeszítések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában