Kristály Glóbusz

2021.08.20. 11:56

Indul az 55. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban

A koronavírus-járvány okozta egyéves kihagyás után Karlovy Varyban pénteken megkezdődik az 55. nemzetközi filmfesztivál. Szintén a pandémia az oka annak, hogy a hagyományos filmszemlét idén a szokásosnál (június vége/július eleje) jó másfél hónappal később, augusztus 20. és 28. között tartják.

Fotós: Shutterstock

A pandémia miatt a filmvetítéseken kötelező legalább FFP2-es arcmaszkot viselni. Aki jegyet vált valamelyik moziba, az karszalagot kap, mindennek a feltétele azonban a beoltottság vagy egy friss negatív vírusteszt. A beoltottak karszalagja a fesztivál egészére szól, míg a negatív teszttel rendelkezőké csak korlátozott időre. Koronavírustesztek a fesztivál helyszínén is elvégezhetőek és oltási központ is működni fog.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjén kilenc nap alatt mintegy 70 ország alkotójának másfél száz filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót augusztus 28-án tartják.

A szemle az idén Emil Zátopek, a legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó életéről készült, Zátopek című új cseh film bemutatásával nyílik meg. A nagy érdeklődéssel várt filmet David Ondrícek rendezte. Emil Zátopek, az ötvenes évekbeli négyszeres olimpiai bajnok távfutó 1968 után kegyvesztett lett, mert támogatta a korabeli reformpolitikát és nyíltan bírálta a Szovjetunió katonai beavatkozását a csehszlovákiai eseményekbe.

A két versenykategóriában (a főprogram és a Nyugattól Keletre szekció), valamint a Rendkívüli bemutató összeállításban összesen több mint harminc új filmet vetítenek nemzetközi premierben.

A Nemzeti Filmintézet a napokban közölte, hogy Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült, Külön falka című alkotást a Nyugattól Keletre elnevezésű versenyprogramjába.

A fesztiválra idén is számos ismert filmes személyiség érkezik Karlovy Varyba.

A nyitógála díszvendége a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine lesz, aki a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásának elismeréseként veszi át a szemle Kristály Glóbusz-díját. A további sztárvendégek Ethan Hawke, amerikai színész, rendező és író, illetve az amerikai Johnny Depp, aki Jirí Bartoska fesztiválelnök szerint elsősorban producerként lesz jelen a fesztiválon. Ethan Hawke a szemlén megkapja a fesztiválelnök díját. A cseh filmesek közül ezt a díjat Jan Sverák rendező veheti majd át.

A 12 filmes versenyprogram győztesének a Kristály Glóbuszon kívül 10 ezer eurós pénzjutalom is jár.

A dokumentumfilmek külön versenyeznek két kategóriában: a félóránál rövidebb és az ennél hosszabb filmek közül kikerülő két győztes alkotás a Kristály Glóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalmat kap.

A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130 millió korona (1,8 milliárd forint) körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők. Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A cseh állam 30 millióval, a régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. Mindnyájan megerősítették, hogy ezt az összeget az idén is megadják.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!