Kultúra

2016.03.03. 21:11

A néptanítóra, igazgatóra emlékeztek

Kiállítással emlékeztek Kerekegyházán Németh László néptanítóra, a település egykori iskolaigazgatójára a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Popovics Zsuzsanna

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Németh László
[/caption]

A református tanító élettörténetét Szalai József helyi kutató foglalta össze és mutatta be. Németh László hat tanéven keresztül (1950. szeptember 1-től 1957. június 30-ig) volt a központi iskola igazgatója Kerekegyházán.
A dokumentumokkal, fényképekkel illusztrált tablókról kiderül: László Tiszacsegén született 1908-ban, szülei is tanítók voltak. Nyolc gyermekük közül öt tanítóként követte a szülők példáját. László népiskolai tanítói oklevelet szerzett, előbb helyettes tanítóként, majd rendes tanítóként dolgozott Fülöpszállás–Balázspusztán. A háború előtti időkben leventeoktató, tartalékos tiszt volt. A II. világháború idején az orosz frontra vezényelték, fogságba esett, ahonnan 1948. június 17-én került haza. A Fülöpszállás–Balázspusztai általános iskolában állt ismét munkába. Innen rendelték igazgatónak Kerekegyházára, ahol nagy hozzáértéssel végezte munkáját. Szervezte a tantestületet, hozzáértésével, kiváló emberi tulajdonságaival a lakosság körében is megbecsülést szerzett.

1956 októberében a településen őt választották a helyi Nemzeti Bizottság elnökének. Néhány napos megbízatása, súlyos retorzióval járt. Bírósági eljárás ugyan nem folytattak vele szemben, de 1957 tavaszán többször rendőrségi felügyelet alá helyezték. Igazgatói állásából leváltották, az alsópusztai iskolába helyezték. Ebben az iskolában töltötte tanítói éveit nyugdíjazásáig. 1980. november 13-án halt meg, Kecskeméten temették el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!