Kultúra

2016.01.08. 21:34

Lengyel hősöknek állítanak emléket

Lajosmizsén hősi halált lengyel katonáknak állítanak emlékművet idén. Erről még tavaly augusztusban döntött a képviselő-testület.

Popovics Zsuzsanna

A II. világháború idején hét angol felségjelű, de lengyel személyzettel repülő gép zuhant le Magyarország területén. Madarason, Ruzsán, Szentesen és Bácsbokodon ismertek a géplezuhanások körülményei. Egy-egy gép Jászberényben, valamint Lajosmizsén tűnt el. A hetedik repülőgépről egyáltalán nincsenek adatok.

Dr. Biernacki Karol szegedi konzul kereste meg a lajosmizsei önkormányzatot azzal, hogy a Lengyel Harc és Mártíromság Emléket Őrző Tanácsa emlékművet állíttatna Lajosmizsén, a Ceglédi út mellett lezuhant repülőgép áldozatai tiszteletére. A város segítségét abban kérte, hogy végeztesse el az emlékmű alapozási munkálatait, valamint szervezze meg az avatóünnepséget.

A képviselők támogatták az emlékmű felállítását, amely a Központi park középső sétánya mellett kap majd helyet. A városi büdzséből 1 millió forintot biztosítottak az alapozási munkálatok elvégzésére. Időközben az emlékmű készítője, Brzózka Marek is megtekintette, és alkalmasnak találta a megjelölt helyszínt. Márciusig el is készülnek a végső kivitelezési munkálatok.

 

Ezek is érdekelhetik