Kultúra

2015.10.18. 16:19

60 éves lett Laár András!

Laár András zenész, humorista, a legendás Besenyő Pista bácsi, a L’art pour l’art Társulat és a KFT zenekar alapító és jelenlegi tagja november 6-án a Budapest Sportarénában ünnepli 60. születésnapját. Az életműshowja kapcsán beszélgettünk Laár Andrással.

Sebestyén Hajnalka

– Az életműshow közönsége milyen műsorra számíthat? Kivel találkozhat, a zenésszel, a humoristával vagy a buddhista pappal?
– Mindegyikkel. Az abszurd sámánisztikus est  teljes pályafutásomat átölelve színpadra visz mindent a humortól a zenén át a művészet mögé bújtatott varázserőkig. A műsorban megjelenik a KFT és az abszurd humor is a sámánisztikus gyógyító zene kíséretében.

– Könnyű volt kiválasztani élete műveit, összeállítani egy egész estés műsorba?
– Igen, hiszen csak azt csinálom majd ott is, amit szeretek. Senkinek nem akarok megfelelni. Egy új műfajt komponáltam, ez egy igazi életműshow lesz, nagyon erős spirituális szálakkal. Lesz vidámság, abszurd marhaság, tánc és megjelenek mint sámán madár.

– Sztárvendégek sorából mindenképpen kiemelkedik Galla Miklós neve. Ez azt jelenti végleg kibékültek?
– Igen, 18 év mosolyszünet után tavaly novemberben békültünk ki. Egyszer már volt egy próbálkozásunk, a L’art pour l’art tagjaival  2006-ban kezdeményeztük a békülést. Akkor nem jött össze.

– Mi történt?
– Jubileumi showra készültünk, úgy gondoltuk jó lenne, ha ott lenne Galla Miklós is, hiszen ő volt az egyik alapító. A menedzserén keresztül próbáltuk elérni, háromszor is, de nemleges választ kaptunk. Mint tavaly novemberben megtudtam, technikai okok miatt meg sem kapta az üzeneteinket.

– Könnyen ment a megbocsátás?
– A beszélgetés során sikerült mindent tisztáznunk. Hozzátenném: olyan kincseket hozott magával, hogy szavam is elállt. Például olyan videót, amelyen a most 27 éves nagyfiam 2 éves, akkor kezdett beszélni. Ezt még Miklós videózta le, nekünk meg sem volt.

– Ez azt jelenti, hogy a teljes L’art pour l’art ott lesz az életműshown?
– Nem, csak a két ősalapító, én és Galla Miklós. Mi képviseljük a társulatot. A gyökerekhez nyúlunk vissza, de megelevenedik majd Besenyő Pista bácsi, Tompika és a költő is. Persze, abból, hogy nem lesznek ott a többiek, semmiféle következtetéseket nem kell levonni. Egyszerűen így alakult.

– Hogyan telnek ma a L’art pour l’art mindennapjai?
– Ugyanúgy dolgozunk mint eddig. Szerencsére nagyon sok fellépésünk van. A napokban mutatjuk be A pofon egyszerű című új műsorunkat. Egyszerűen kész vagyok a csapattól!

– Pályafutását meghatározza a zene, a KFT együttes. Mikor kezdett el zenélni?
– 17 éves lehettem, amikor már komolyan zenélgettem. Bornai Tibi barátommal 18 évesen találkoztunk össze, azóta – immár 42 éve –együtt zenélünk. 1981-ben alapítottuk meg a KFT zenekart. Az együttes viszont teljes létszámban ott lesz az életműshown! Sőt még sokan mások is.

– Térjünk vissza kicsit Galla Miklós személyéhez! Hány éves barátság bomlott fel 18 évvel ezelőtt? Hogyan ismerkedtek meg?
– Mint már említettem, Bornai Tibivel együtt zenéltünk, megalapítottuk a Kentaur nevű rock együttest. Hasonló zenét játszottunk, mint később az KFT. Egy hanglemez gyártól pozitív biztatást kaptunk, így próbahelyet kerestünk. Olyan helyet találtunk, ahol már egy másik rock együttes, az Ikarus is próbált, azaz Galláék. Ott barátkoztunk össze, ez kb. 1979-ben történt. Miklósnak nagyon tetszettek a szövegeim, megkért, hogy nekik is írjak. Ez is megtörtént, ez alapján átalakította az együttesét, és a GM49 már az új hullámos ska stílust nyomta, ami dögösebb volt mint a reggae. Aztán 1981-ben mi megalapítottuk a KFT-t, és már egy új helyen, a Józsefvárosi pinceklubban próbáltunk, de szintén együtt. 

– Honnan jött a L’art pour l’art ötlete?
– A KFT koncerteken a számok között mindig egy kis abszurd versikét adtam elő. Gallának annyira tetszett, hogy el kezdte rágni a fülem, egy önálló költői estért. Persze nem úgy Hegedűs D. Géza módjára, hanem olyan Laár-osan. Egy évbe telt mire belementem. Eredendően a lustaságom miatt, hiszen a KFT nagyon lefoglalt. Miklós azonban az egy év alatt elmondott versikéimet összegyűjtötte egy zacskóban, és azokból két hét alatt összehozta a műsort, melynek ő lett a konferansziéja.

– Hogy lett ebből társulat?
– 1986-ban az első estem címe, még Laár pour Laár volt, amelyben én szerepeltem és Galla, de vendégként megjelent Dolák-Saly Róbert. A sikerre alapozva tovább léptünk, és második előadásra megalapítottuk a L’art pour l’artot, abba már Robi is társulati tagként szerepelt.

– A L’art pour l’artban tartott egy kis szünetet. Miért?
– A kilencvenes évek elején három évre kiszálltam, a buddhista énemet erősítettem. Buddhista tanárként dolgoztam a buddhista főiskolán. Hamar kiderült, nem vagyok jó tanárnak. Bárhol bármikor bármiről beszélek, de a reggel 8 órás kezdés nem nekem való. Így visszatértem a társulatba, de óraadóként mai napig visszajárok a főiskolára.

– A visszatérése után indult be igazán a L’art pour l’art karrierje.
– Valóban, akkor jöttek a tévéműsorok, melyek igazán ismertté tették a társulatot. Besenyő család, a Vastyúk is talál szeget...

– Szereti ezeket az intelligens frappáns neveket?
– Imádom, ilyen ötleteket egyszerűen nem lehet kitalálni. Ez isteni adomány. Mostani műsorunk címe is A pofon egyszerű. Egyszerűen fantasztikus!

– 1996-ban, Galla kiszállása után mintha megtorpantak volna.
– Nem jó érzés volt az az elfeszültségesedés. Több ponton nem stimmeltek a dolgok, aztán egy sorsdöntő beszélgetés után elváltak útjaink. Aztán rá egy évre ugyanazon ok miatt Nagy Natáliától is búcsúztunk. Akkor érkezett Pethő Zsolt, ami nagy ötlet volt. Ennek ellenére két és fél évig sok nehézséget kellett leküzdenünk. Úgy játszottunk egy hónapban nyolc előadást, hogy a teltház ellenére is saját zsebünkből kellett 8-8 ezer forintot beadni, hogy kifizessük a terem bérleti árát. Szerencsére ezen is túljutottunk. Négy olyan tehetség jött össze végül Szászi Mónival kiegészülve, akik pontosan kiegészítették egymást.

– Ki miért felel?
– Móni példátlan, első osztályú írónő humorral. Amilyen abszurd humort ő ír… Nő létére nagyon intelligens írói agya van! Dolák-Saly Róbert az ország egyik legjobb énekese, zeneszerző és az abszurd humorban is komolyat alakít. Gondoljunk csak bele, hány nem normális, elmebeteg karaktert formál meg, az öreget, a Naftalin Ernőt, a Leopold porondmestert. Ja és kiváló könyveket is ír! Pethő Zsolt pedig jó számokat ír, kiválóan mozog a színpadon. Ő a mi rendezőnk. Mindig tudja, kinek hol a helye. Tök jól csinálja. Tudja mi áll jó nekünk, nagyon bírom. Ráadásul nagyon jóindulatú, a két évtized alatt mi még egyszer sem szólalkoztunk össze.

– A mindennapokban is barátok?
– Csak kollegális szinten. Hetente 3-4-szer együtt utazunk fellépésekre, mindig jókat röhögünk az autóban. De hogy még a hét 5. napján is velük legyek, abból már nem kérek! – mondta nevetve.


Sztárvendégek
Az életműshowban felcsendülnek soha nem hallott, új Laár szerzemények, lesznek táncosok, vendégművészek, KFT zenekar, Fool Moon vokálegyüttes, Ökrös Csaba hegedűművész, a Virtuózok szimfonikusai és Galla Miklós.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik