Kultúra

2015.02.09. 18:11

Felújították a könyvtárat

Több mint nyolcvan települési könyvtárt újítottak fel az elmúlt időszakban Bács-Kiskun megyében. A legutóbbi a tiszaalpári volt, amit nem csak felújítottak, de bővíttek is.

Szentirmay Tamás

Az átadó ünnepségen a jelenlévőket Sztakó Ildikó, a Pejtsik Béla Nagyközségi és Iskolai Könyvtár vezetője köszöntötte. – Ha egy település gyarapodik, a benne lakók is gazdagodnak – mondta az intézményvezető.
Az elmúlt évben – éppen a könyvtár fennállásának 60. évfordulóján – arra nyílt lehetőség, hogy pályázatot adjanak be a könyvtár belső felújítására. A pályázat feltétele az volt, hogy az önkormányzat saját erőből bővítse az épület alapterületét. Az előző képviselő-testület vállalta a 6,2 millió forintos bővítést, a beadott pályázat pedig sikeres lett: a maximális összeget, a 2,5 millió forint támogatást, továbbá a tíz százalék önrészt fordíthatták a berendezésre.

Az eredmény jól látszik: tágasabb lett, és a könyvtári környezet is korszerűbbé, esztétikusabbá vált. A bővítmény több funkciót is elláthat majd: használhatják olvasóteremként, kisebb rendezvények (előadások, foglalkozások, kiállítások) helyszíneként, ahol építhetik a település közösségeit, kulturális értékeit.
Dr. Vancsura István polgármester arról szólt, hogy manapság egy könyvtár bővítése nem minden napi cselekedet. A mai változatos világunkban ugyanis a könyv olvasása nem első rangú feladat. Megjegezte, hogy a mostani beruházással még nem ért véget a könyvtár felújítása. Szükség lesz fűtés korszerűsítésére, a külső rész felújítására. Reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő évek pályázatai lehetőséget biztosítanak a források előteremtésére.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója jelképessen egy könyvtári macit adott át a tiszalpári kicsiknek
[/caption]

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban több mint nyolcvan könyvtárat adtak át. Minden könyvtár más épületadottságokkal, más település szerkezettel rendelkezik. Egy dologban azonban közösek mindegyikbe jó belépni. Más egy verset, egy regényt elolvasni egy élettelen számítógépen, mint amikor az ember kezébe vesz egy könyvet. A könyvtár közösségi tér is, ahol az emberek találkozni tudnak egymással, mert mindenki számára nyitva áll. Arra kért mindenkit, hogy éljen azzal a lehetőséggel, amit ez a felújított épület nyújt.
– Egy ilyen beruházás megteremtése nem egyszerű feladat – mondta Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója. – Sok mindenre oda kell figyelni. A megyében nincs olyan település, amelynek a könyvtárát nem csak felújították, de bővítették is, igaz, nem olyan nagy területtel.
A programban közreműködött a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvoda Pillangó csoportja, tekerőlanton játszott Balla Tibor, a népművészet ifjú mestere és Bánfi Antal Ádám. Verset mondott Marsa Szonja és Herczeg Tibor.

Az igazgató a megye vezetésének a segítségét kérte

Ramháb Mária a hosszú távú terveikkkel kapcsolatban megjegyezte, azt szeretnék, hogy Bács-Kiskun megye valamennyi településen megfelelő színvonalú legyen a könyvtár. Ehhez kérte a megye vezetésének a segítségét. Valamennyi könyvtárban, amit már átadtak, a legkisebbek egy hatalmas macit kaptak. A tiszaalpári könyvtár is gazdagabb lett a könyvtári macival. Az iskolásoknak egy kincses ládikát adott át, ami nagyon sok játékot tartalmaz, amit nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is használhatják. A ládikát a Bács-Kiskun Megyei Katona József  Könyvtár munkatársai készítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!