Kultúra

2014.10.23. 22:03

Valamit ki kéne javítani

Amit lebontanak estére, felépül reggelre Réczei Tamás Színházi vándorok című kísértethistóriájában. Szente Vajk rendezi, aki nem hisz a kísértetekben.

Popovics Zsuzsanna

Ősbemutatót láthat ma a kecskeméti Katona József Színház közönsége. Egy újabb Réczei-darabot játszik a társulat a Ruszt József Stúdióban Színházban. Az alaptörténet szerint sehogy sem sikerül lebontani a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházat. Amit lebontanak estére, felépül reggelre. Mintha valaki fordítva olvasná Kőműves Kelemen balladáját. Pedig a Városi Mozi színházként való megnyitásának napja ki van tűzve.

Idén decemberben lesz Kelemen László, első magyar színigazgató halálának 200. évfordulója. Hamarosan valóban új helyre költözik a kecskeméti teátrum Kelemen Lászlóról elnevezett kamaraszínháza. De hogy jön ehhez Kőműves Kelemen balladája? És mit akarnak a szellemek?
– Két mai aktualitást vegyítettem egy szellemhistóriában, adta magát a korok és stílusok ötvözése – válaszol Réczei Tamás, a színjáték írója. – Kelemen László egykori vándorszínészei beleszólnak a színházuk átépítésébe. Van ugyanis egy elintézetlen dolguk: szeretnének újrajátszani egy előadást. Úgy érzik, ezzel tartoznak a városnak. Számukra is fontos, hogy ezúttal jó befejezéssel érjen véget a darab régi teátrumukban.
A Színházi vándorokat Szente Vajk állítja színpadra, aki egy személyben drámaíró, rendező, színész, műsorvezető. A kísértetekben viszont egyáltalán nem hisz, így a való életben őt is meglepné egy szellemekkel való találkozás. A kísértethistóriában Porogi Ádám alakítja Kelemen László társulatvezetőt, Kőszegi Ákos az építésvezetőt. További főbb szerepekben: Magyar Éva, Decsi Edit, Danyi Judit, Hegedűs Zoltán, Kovács Gyula, Réti Erika.

A Réczei-darabban a Kelemen László Kamaraszínház bontását vezénylő építésvezető racionális gondolkodású ember. Nem tudja, mitévő legyen, amikor titokzatos módon éjszaka újraépül, amit napközben elbontanak. Próbál hát a saját szemével meggyőződni arról, mi is történik. Pontban éjfélkor jelmezes alakok jelennek meg, visszaállítják a lebontott elemeket, és nekilátnak próbálni, mégpedig a Hamlet átdolgozott, magyarított változatát.

– Mit lehet kezdeni egy ilyen helyzettel? – kérdeztük a szerzőt.
– Erről szól a darab. Hogy az építésvezető egyáltalán hisz-e a szellemekben, hisz-e abban, hogy valamit ki kéne javítani, amit az életben egykor elrontottak. Mi lesz fontosabb, a szorító határidő vagy az, hogy segítsen?
A magyar színháztörténet legendás alakja, Kelemen László 1790-ben létrehozott első magyar színházának színészei kísértenek a kamarában. Annak idején Budapesten nem jártak sikerrel, így vándoréletbe kezdtek. Többek között Kecskeméten is megpróbáltak közönséget toborozni, de darabjuk bemutatóját nem követték további előadások.
 
– A szellemek saját koruk nyelvén beszélnek?
– Igen. Két nyelv találkozik, a mai kor szereplői nehezen értik a múltból megjelenő színészeket. Kvázi le kell fordítani, amit a kísértetek mondanak. Íróként nagyon érdekelt ez a szituáció.
Kelemen László elhíresült vándortársulata tehát igencsak zokon veszi a kamaraszínház tervezett bontását. Szeretnék bemutatni majd kétszáz év késéssel azt a játékot, ami érdeklődés hiányában anno elmaradt.

– Hisz a kísértetekben? – kérdeztük a Színházi vándorok rendezőjét, Szente Vajkot.
– Nagyon nem. A darab egyik főhőse, az építésvezető is ilyen ember. Eleve érdekes, miként szembesül valaki azzal, hogy márpedig nem úgy vannak a dolgok, ahogy sokáig gondolta. Megdőlnek az ideák, de élni kell tovább.

– Milyenek lesznek a szellemei a színpadon?
– Hétköznapi emberek. Sem a jelmezük, sem a játékuk nem didaktikus, természetellenes. Nagy nyelvi bravúr, hogy jól mondják a szövegüket, másfelől természetesen és egyszerűen alakítják a figurákat. Azt is megpróbálom jelezni a darabban, hogy a kétszáz évvel ezelőtti emberek ugyanolyan gyarlók voltak, mint amilyenek mi vagyunk.

– Honnan a kecskeméti rendezés ötlete?
– Cseke Péter direktor keresett meg, eleve ezzel a színjátékkal. Látatlanban igent mondtam, aztán kaptam meg olvasásra. Ez egyrészt Péter személyének szól, másrészt annak, hogy ünneplem a színházát, szeretem, amit Kecskeméten csinál. Előfordul, hogy megnézek egy-egy kecskeméti bemutatót. Ez könnyebbség is a közös munkánál, mert amikor felolvasták a szereposztást, sok színészt eleve ismertem a látott darabokból. Az is segítség, hogy jó állapotban lévő színészek dolgoznak a teátrumban.

Popovics Zsuzsanna Szeretnének újrajátszani egy előadást. Úgy érzik, ezzel tartoznak a városnak. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!