Kultúra

2014.09.22. 07:48

Élet és halál emlékművei

Szank főterén jól megférnek egymás mellett a „Születések fái” és a háborúk áldozatainak emlékműve.

Munkatársunktól

A háborúkban elesettek obeliszkje 1938 óta állít emléket a harctereken maradt szankiaknak. Az egykori szoborállítók aligha gondolhatták, hogy évvel később újabb vérzivataros évek törnek Európára, s idővel a második világháborús áldozatok neveinek hosszú sorát is felvésik az emlékműre.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szükség van ehhez hasonló sajátos történelmi erőterekre országszerte - mondta Lezsák Sándor
[/caption]– Az első világháború lezárásának gyötrelmeit ma is éljük. Nincs olyan család, amelynek rokonságában ne lett volna vesztese, hősi halottja, menekültje, sebesültje a világégésnek, amely tízmillió emberáldozatot követelt, többet mint a megelőző ezer év csatái együttvéve – mondta a felújított emlékmű ünnepélyes avatóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. A politikus hangsúlyozta: az első világháború legnagyobb vesztese a magyarság, mert Európa szégyene a trianoni békediktátum, átrajzolta a Kárpát-medencét.

– A négymillió magyar katonából 600 ezer nem tért haza. A többiek közül is sok megsebesült vagy fogságba került. Velük együtt a hadba vonultak fele, azaz 2 millió ember a magyar áldozatok teljes létszáma. Elképesztő és nehezen felfogható számok ezek, különösen annak tudatában, hogy egy család egyetlen tagjának elvesztése életen át tartó fájdalmat jelentett a hozzátartozóknak – fogalmazott az alelnök.

– Tisztelet és főhajtás a szankiaknak azért, hogy felújították világháborús emlékművüket. Szükség van ehhez hasonló „sajátos történelmi erőterekre” országszerte, mert ezek örökké erőt sugároznak számunkra – szólt az ünneplő-emlékező közösséghez Lezsák Sándor.

A szanki emlékmű – amire 1989-ben került fel Markolt György szobrászművész alkotása, egy kardot markoló sas –, részben pályázati forrásból újult meg. Az obeliszket körülvevő kicsiny park is megszépült, ahol már háromra gyarapodott a száma a „Születések fáinak”, amikre – egy-egy falevélre írva –, a községben született gyermekek nevei kerülnek.

Ezek is érdekelhetik