Kultúra

2014.09.06. 21:40

A falu védőszentjeinek állítanak emléket

A Duna bal partján fekvő Apostag a szent apostolokról kapta nevét. A kora Árpád-korban Apostagon egy görög szertartású centrális templom állt, amelyet az apostolok tiszteletére szenteltek fel, majd a falut a védőszentül választott apostolokról nevezték el.

Popovics Zsuzsanna

Egy Apostoli szoborparkkal idén méltó emléket állít a község névadóinak. A 12 apostol szobra félkörívben áll majd, középen a magyar címerben látható hármashalommal, tetején kettőskereszttel. A szobrokat Rohonczi Roho István dunaújvárosi szobrászművész készíti, aki számos települést gazdagított már alkotásaival. Az apostagi szoborpark alakjai betonalapon, és 60 centi magas kőtalapzaton állnak majd. Az apostolokat 160 cm magas szobrok mintázzák, a testük műkőből lesz, az arcok, a kezek és az apostolok attribútumai – például Szent Péternél a kulcsok, Szent Pálnál a pallos – bronzból készülnek. A szobrokat Rácalmáson készíti a művész.

Fontos állomáshelye lesz a szoborpark a Magyar Zarándokútnak. Emellett találkozóhelyül szolgálhat a békében egymás mellett élő keresztény egyházaknak is. A tervek szerint szeptember 20-án, 16 órai kezdettel lesz az emlékhely hivatalos átadása a történelmi egyházak képviselőinek részvételével.

Címkék#apostag

Ezek is érdekelhetik