Kultúra

2014.07.09. 17:00

Többszörös bajnok táncosok

Magyar bajnoki címet, Eb-aranyat is nyert a kunszentmiklósi táncegyüttes az idei versenyszezonban.

Popovics Zsuzsanna

Fotó: Marta Foto Kunszentmiklos Alapitva: 2000

A Magyar Látványtáncok Szövetsége (MLTSZ) június 27-29-én rendezte meg Európa-bajnokságát Romániában, Székelyudvarhelyen. A házigazdák és a magyar csapatok mellett szlovákiai, valamint moldovai csoportok is kvalifikáltak. Öt korcsoportban és tucatnyi kategóriában léptek zsűri elé a versenyzők, köztük Kunszentmiklós legjobb táncosai.

Eb-részvételük előzménye, hogy a Kunszentmiklósi Hagyományőrző Tánccsoport Egyesület (KHTE) tavasszal sikeresen vett részt az országos verseny területi kvalifikációján. Ezt a Magyar Látványtánc Egyesület írta ki, ahogy májusban a Magyar Bajnokság döntőjét is. A miklósiak vették az akadályokat: a területi fordulóból bejutottak az országos döntőbe, ahol három csapatuk is magyar bajnok lett.

– Néptáncosaink gömöri táncrendjükkel érdemelték ki az aranyérmet. A társastánc szakágban standard és latin mix kategóriában lettünk a legjobbak, és kerültünk a „B” osztályból a nívós „A” osztályba – összegzi a Magyar Bajnokság eredményeit Izsák Zoltán tánctanár, a KHTE és a SotiDance táncklub elnöke. – Ezzel kvalifikáltuk magunkat az Európa Bajnokságra. Nagy erőkkel készültek rá az egyesület, a hozzá tartozó két művészeti iskola, valamint a Soti Dance táncklub növendékei. Megérte, hiszen versenytáncosaink aranyérmesek lettek. Néptáncosainknak korcsoportjukban nem volt kihívója, így ők nem versenyezhettek. Produkciójukat szakmai különdíjjal jutalmazta a zsűri.  

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A miklósi gyerekek tánctudása, tartása és mosolya Eb-aranyat ért Székelyudvarhelyen
[/caption]

A KHTE és a táncklub berkeiben több mint száz gyerek néptáncol, illetve foglalkozik versenytáncol Miklóson. A gyerekek munkáját sok szülő, helyi támogató is segíti, amiért ezúton is köszönetet mond Izsák Zoltán. Az egyesületi elnök hozzátette: a gyerekeknek nagy élmény volt részt venni a nagyszabású versenyen, ahol több mint kétszáz csapat, ezer táncosa lépett színpadra és mutatta meg tehetségét. Az Európa Bajnokság után nem sok idejük volt szusszanni, július első napjaiban már Lengyelországban turnéztak a miklósi táncosok. A hónap végén Erdélyben lesznek fellépéseik, majd ősszel újra Lengyelországban. Aki itthon nézné meg Eb-címet érő produkcióikat, megteheti a kunpeszéri falunapon (augusztus 16.), valamint a Kunszentmiklósi Napokon (szeptember 12-14.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!