Kultúra

2014.02.23. 21:00

A család egy kis egyház

Szombaton este Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek volt vendége a kerekegyházi egyházközségnek.

Popovics Zsuzsanna

A templomban szentmisét mutatott be az érsek, melyen megáldotta az egyházi házasságban élőket, majd előadást is tartott a házasságról, mint a legnagyobb földi szentségről.
Az élet egyik legfőbb célja az emberség, és a békés egymás mellett élés – mutatott rá szentmisén az érsek.

–  El kell menni a megbocsátásban, ameddig csak lehet, mert aki megbocsát, az Isten jóságát követi – folytatta Bábel Balázs. – Az életben mégis azt tapasztaljuk, hogy ritkán válasz jó a jóra. A házasságok nagy része válással végződik, közben pedig mind a házasfelek, mind gyerekeik sérülnek. Ezért a családban is nagyon fontos dolog a megbocsátás. Az igazi keresztény család kis egyház, vagy annak kíván lenni. Ami pedig kicsiben működik, az tud csak nagyban, a nagy egyházra nézve is építőn, másokat gazdagítva szolgálni. 

Az érsek Isten áldását kérte a templomban jelen lévő házasokra, köztük a jubiláns párokra. A misét követően a plébániaudvaron lévő Szent Imre Otthonban tartott előadást a házaspároknak Bábel Balázs. Beszédében kiemelte a nemrég lezajlott házaspárok hete programsorozatot, melyhez számos pár és család csatlakozott az egyházmegyéből, így Kerekegyházáról is. Kollár Balázs helyi plébános megemlítette, hogy a kereki katolikus egyházközség legidősebb házaspárja idén ünnepli 65. házassági évfordulóját. Lázár János és felesége, Szabó Margit 1949-ben kötöttek házasságot. Ők egészségi okokból sajnos nem tudtak jelen lenni a szombati misén, de Balázs atya rendszeresen látogatja az időseket.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kereki családok agapéra is meginvitálták az érseket
[/caption]

Felette nagy titok a házasság – idézte Pál apostol írását Bábel Balázs. – Mert nem egyenes útja van a boldogságnak a házasságban. A családban élés áldozatot életforma, a boldogság pedig csak ennek következménye lehet – magyarázta az érsek. – Lehet mutogatni a fiatalokra, hogy ezt meg azt nem jól csinálják. De honnan tudhatnák a mai fiatalok, hogy miként kell egymást támogatva, segítve élni, amikor gyakran otthon sem ezt látják? A család azzal jár, hogy ki-ki lemond a maga önzőségeiről. Ha ez nem így működik, az azért van, mert nem a jézusi életformát élik, nem a keskeny utat választják.
Bábel Balázs kitért arra is, hogy ritka az a család, ahol együtt imádkoznak a szülők a gyerekeikkel, ahol közösen olvassák a szentírást, ahol rendszeresen együtt mennek templomba. Ha pedig nincsenek közös célok, nincs egymásra sem idő, sem figyelem, előbb-utóbb rossz irányt vesznek a dolgok, és bomlik a család, az egység, a házasság. „Ne ez történjen. Tudjatok imádkozni, jó példával szolgálni a gyerekeiteknek, és éljétek meg egymás szeretetét a házasságotokban” – kívánta a jelenlévőknek az érsek.

Popovics Zsuzsanna A kereki családok agapéra is meginvitálták az érseket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!