Kultúra

2012.12.10. 20:25

Idén két kecskeméti is átvehette a Pilinszky-díjat

A Hegedűs Együttes mellett, Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus, helytörténész és Tarján Levente nyugalmazott iskolaigazgató vehették át a rangos Pilinszky-díjat.

Popovics Zsuzsanna (Petőfi Népe)

Rendhagyó módon, népi muzsikával kezdődött idén a Pilinszky-díjak átadása a kecskeméti városháza dísztermében. A Hegedűs Együttes adta meg az esemény alaphangját, melyet szintén kitüntetett a Pilinszky János Közalapítvány. Velük együtt Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus, helytörténész (Kecskemét) és Tarján Levente nyugalmazott iskolaigazgató (Baja) vehették át a rangos díjat barátaik, kollégáik, családjuk jelenlétében.

Az idén 30 éves, ezidő alatt összesen 38 muzsikussal együtt dolgozó Hegedűs Együttes nevében vezetője, Hegedűs Zoltán köszönte meg az elismerést. – Nagyon telnek az évek, jut eszébe az embernek, amikor díjat vesz át – fogalmazott. – Volt, amikor elhittem: már nagyon jól tudok muzsikálni. Idén betöltöttem a 60. életévemet, és most már úgy gondolom, a közös sikerekhez kell még a küzdelem, az összetartozás a csapat részéről, és a zene mellett egymás szeretete is ahhoz, hogy szolgálni tudjuk a népzenét. Remélem, még sokáig végezhetjük.

– Szerény munkása vagyok a kultúrának, ám nagyon fontosnak tartom azt a munkát, amit a múzeumban végzünk – mondta Székelyné Kőrösi Ilona. – Nagyon fontos, hogy mit őrzünk meg, mit építünk be a ma kultúrájába, és mit adunk át a következő generációknak. Ebben a kollégáimnak is nagy szerep jut, munkánk szakmai alázatot és mélységes elhivatottságot követel. A kutatás áthatja az életemet, és nagy ajándéknak tartom, hogy férjem és fiam egyben legkiválóbb munkatársaim is.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hegedűs Zoltán
[/caption]

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!