Kultúra

2012.09.26. 12:19

Együtt zenél gyermekeivel

Szombaton koncerttel és táncházzal ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a kecskeméti Hegedűs Együttes, amely jövő tavasszal nagy tengerentúli turnéba kezd.

Hraskó István

A Hegedűs Együttes 1982. februárjában adta első koncertjét, ők voltak Bács-Kiskun megyében az első táncházi zenekar. Az elmúlt három évtized számtalan hazai és külföldi fellépést, tévés- és rádiós szereplést, és több kitüntetést is hozott számukra: a zenekar vezetője, Hegedűs Zoltán 2004-ben Kodály Zoltán-díjas népzenész lett, az együttes pedig 2006-ban Bartók Béla-emlékdíjat kapott. A hosszú idő alatt cserélődtek a tagok, összesen harmincnyolc muzsikus zenélt "Hegedűséknél". Közülük körülbelül huszonöten jelen is lesznek az együttes harmincadik születésnapja alkalmából rendezendő szeptember 29-ei közös koncerten a főtéren, Hegedűs Zoltán szavai szerint "örömzenélésen", amelyet aztán valószínűleg hajnalig és/vagy kifulladásig tartó táncház követ majd a Rákóczi úti művházban.

– 1982-es elindulásunkkor az volt a fő motiválóerő, hogy nem volt kísérőzenekara a Kecskemét Táncegyüttesnek. Halmos Béla tette rá kezünket a hangszerekre, nála tanultunk két évig, és ő hívta fel figyelmünket Kodály "csak tiszta forrásból" elvére is. Ennek nyomán kiemelkedő tudású, itthon és Erdélyben élő idős muzsikusokat kerestünk fel és rengeteget tanultunk tőlük. Egész más emberként jöttünk vissza egy-egy ilyen gyűjtőút után, teljesen máshogy kezdtük el játszani a népzenét – emlékezik vissza a múltra Hegedűs Zoltán, aki egyébként "civilben" főiskolai docensként a GAMF Informatika Tanszékén tanít, előtte sokáig tervezőmérnök volt. Mosolyogva említi: Csík Jánost is tanította hegedülni, illetve a szintén a Csík Zenekarban játszó Kunos Tamást brácsázni. A leginkább arra büszke, hogy együttese máig meg tudott maradni, és a népzene szolgálatában, Kecskemétet képviselve zenélnek, miközben sok zenekar feltűnt majd eltűnt 1982 óta.

– Hogy mit hozott az elmúlt harminc év? Rengeteg emberi kapcsolatot. Olyan barátságok szövődtek a zenészek, táncosok között, amelyek igazán megszépítették az életünket. Talán ez nagyobb érték is, mint a zene. Szerencsére sok egykori tag, ma már hivatásos zenész el tud jönni a szombati koncertre. Volt, aki lemondta a saját fellépését, csak hogy muzsikáljon egyet velünk, ingyen – mondta már a közelgő koncertet tervezgetve Hegedűs Zoltán.

Aztán a kicsit távolabbi jövőről is ejt néhány szót. Mint kiderül, a banda március 7-én indul Floridába, ahol Sarasota városában négynapos zenei és tánctábort rendeznek kint élő magyaroknak. Ezután két hétig koncerteznek; az már biztosnak tűnik, hogy fellépnek majd New Yorkban, Washingtonban és Torontóban (és persze Sarasotában is).
A Hegedűs Együttesben egyébként nem Zoltán az egyedüli Hegedűs. Itt zenél lánya, Luca és két fia, Gergő és Máté is.

– Ez elképesztően jó érzés. Ha egy családon belül van arra lehetőség, hogy a munkát is együtt végezzük, az még szorosabbá fűzi az egyébként meglévő szociális kapcsolatokat, kötelékeket – mondta Hegedűs Zoltán.

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!