Kultúra

2010.06.13. 21:31

Két jó szó is sokat számíthat

Mintha évtizedekkel ezelőtt felejtették volna az omladozó ház falán az ELADÓ táblát. Pedig amit a fényképen látunk, nem lassú pusztulás eredménye. A magyarországi árvízsújtott területeken néhány nap alatt dőltek romba falak, házak, remények.

Rákász Judit

Somodi Ferenc fotói az elmúlt hét közepén készültek Edelény és Felsőzsolca elárasztott területein. A – hazai és nemzetközi természetfotós pályázatokon több díjjal is elismert – kecskeméti fotós, a Magyar Református Szeretetszolgálattal érkezett az árvízi területre. A csapat szivattyúkat vitt az elöntött házakhoz, ahol minden segítségre szükség volt, így a fotózás mellett az egyik katonai egységhez csatlakozva részt vettek az élelmiszeradományok szállításában és szétosztásában is.

– Voltak olyan területek, ahova a mi segélycsapatunk jutott el elsőként – meséli Somodi Ferenc. – Mégis azt lehetett érezni, hogy az ottrekedt embereknek nem az élelmiszercsomag volt a legfontosabb, hanem az, hogy érezték a figyelmet, a segítő szándékot és elmondhatták, hogy mi történt velük. Két jó szó is sokat számít ilyen helyzetben. Felsőzsolcát három perc alatt öntötte el az ár. Tudták, hogy jön a víz, de arra senki sem számított, hogy szó szerint percek alatt önti el a települést. Még arra sem volt idejük, hogy a kocsikkal elmeneküljenek. Néhány fontos holmit kapkodtak össze, és vitték fel az emeletre vagy a padlásra. Sok helyen láttuk, hogy az udvarban ott az autó – víz alatt. Igaz, a többség nem is hagyta volna el a házát, mert a fosztogatók elképesztő gyorsan és szervezetetten megjelentek.

Az eddig főként természetfotósként ismertté vált alkotó valószínűleg nem utoljára tett kirándulást a sajtófotó területére.
– Ilyen helyzetben a fotós sem vonhatja ki magát az eseményekből – mondja. – Nem lehet csak fotózni. Ahol minden kézre szükség van, ott le kell tenni a gépet. De amikor újra felvesszük, a képben benne lesz minden, amit addig láttunk és megtehettünk.

Rákász Judit -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!