Kultúra

2010.03.19. 16:18

Ivartalanítás: tegyünk azért, hogy ne kerüljenek utcára az állatok!

Ivartalanítási akciót hirdetett a Mentsvár az Állatokért Alapítvány. Április 15-éig jelentős kedvezménnyel végeztethetik el a beavatkozást a gazdik nyolc állatorvosi rendelőben. A kecskeméti kezdeményezés az országos akció mintája lehet, hiszen máris követőkre talált több településen.

Rákász Judit

Szemléletváltozásra van szükség ahhoz, hogy előre léphessünk az állatvédelem terén – mondta Tőzsér Judit, az alapítvány elnöke, akit az akcióról kérdeztünk. – Az állatvédelem ugyanis nem ott kezdődik, hogy befogadjuk az utcára került kutyákat, és gondoskodunk róluk. Az első lépés a megelőzés: azt kell elérnünk, hogy ne is kerüljenek utcára gazdátlan állatok. Ehhez a legfontosabb lépés az ivartalanítás.

Az alapítvány 2 millió forintot ajánlott fel az akcióhoz, ami több mint ezer állat ivartalanítására elég. Az alapítvány az 1%-os felajánlásokból finanszírozza az akciót. A kezdeményezéséhez rövid idő alatt nyolc kecskeméti, nagykőrösi és fülöpházi állatorvosi rendelő csatlakozott, amelyekben április 15-éig jelentős kedvezménnyel ivartalaníttathatják kutyáikat, macskáikat a gondos gazdik. Például egy szuka kutya ivartalanításánál több mint 8 ezer forintot takaríthatnak meg azok, akik élnek az akció nyújtotta kedvezménnyel.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szemléletváltozásra van szükség ahhoz, hogy minél kevesebb kutyus kerüljön az utcára
[/caption]

– A Mentsvár alapítvány nem egyszer járt elől jó példával az elmúlt években – mondta Tőzsér Judit. – Az állatvédelmi őrszolgálatot is mi indítottuk el elsőként az országban. Sokan fordultak hozzánk szakmai segítséget kérve, amit természetesen a jó ügy érdekében örömmel megadtunk, s így ma már több településen működik sikeresen a kecskemétihez hasonló őrszolgálat. Reméljük, hogy az ivartalanítási akcióink is országos méretű kampánnyá növi ki magát. Optimisták vagyunk, hiszen az első „fecskék” megérkeztek: két nagyszénási fiatal állatvédő kopogtatott nálunk segítséget kérve.  Jó hír, a németországi testvérszervezetünk támogatásával, ott is meghirdethetik az ivartalanítási akciót.

A jó példa ragadós – ez abból is kitűnik, hogy április 20-án a budapesti Danubius Hotelben megrendezendő Esélyes ebbé válás elnevezésű konferencia első előadójaként Tőzsér Juditot kérték fel. A magyarországi állatmenhelyek helyzetéről és a Mentsvár alapítvány tapasztalatairól beszél majd a résztvevőknek.

Rákász Judit Szemléletváltozásra van szükség ahhoz, hogy minél kevesebb kutyus kerüljön az utcára -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!