Közélet

2016.11.10. 20:46

Az egész város összefogott a beteg Kíráért

Komoly betegség borította fel a dunavecsei Puskás Kíra és családja életét áprilisban. A kislány csontvelő-elégtelenséggel került kórházba, az egész település összefogott azért, hogy hazatérhessen.

Popovics Zsuzsanna

Kíránál aplasztikus vérszegénység okozta csontvelő-elégtelenséget diagnosztizáltak az orvosok. Egy nehezen gyógyuló torokgyulladás, és a testén keletkező véraláfutások jelezték, hogy nincs minden rendben. Már az első vérvizsgálat kimutatta, hogy nagyobb a baj, mint gondolták.

– Kórházról kórházra jártunk – meséli Puskás Erika, Kíra édesanyja. – A Heim Pál Kórházban mintát vettek a csontvelőből, amiben szerencsére nem volt rákos elváltozás. Vértestek és vérlemezkék viszont alig voltak Kíra a vérében, emiatt állt le a csontvelő-működése. Magát a betegséget a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán diagnosztizálták, ahol minden korábbi vizsgálatot megismételtek, még a csontvelő-biopsziát is. Ez maga egy komoly műtét volt. Kíra közben folyamatosan kapott vért, mégis fáradt és lázas volt, nem múltak a rosszullétei. Végül a Szent László Kórház Csontvelő-transzpaltációs osztályára kerültünk. Ott kezdtünk egyenesbe jönni.

Kíra őssejteket kapott, vérátömlesztéssel, az édesapjától. Száz napig volt kórházban, teljesen steril körülmények között. Levágták a haját, nem ehetett nyers ételt, csak hőkezeltet. Orvosai és édesanyja mindent megtettek azért, hogy semmilyen negatív hatás ne érje a kislány „lenullázódott” immunrendszerét. A kritikus száz nap után újabb visszaszámlálás kezdődött: újra működésbe kell hozni Kíra immunrendszerét, lehetőleg kétszáz napon belül. Még a csecsemő- és kisgyerekkori védőoltásokat is újra meg kell kapnia.

– Szinte új testet kapott a kislányom, és egyben egy új életet – fogalmaz Erika. – Ennek örömére két tortát is kap nemsokára, a 12. születésnapján. Egyelőre rendszeresen visszajárunk a kórházba, vizsgálatokra. Eleinte hetente, november óta már csak kéthetente. Ahhoz, hogy itthon is biztonságos közegben lehessen, sterilizálni kellett Kíra szobáját. Nekünk erre nem lett volna pénzünk. Gyűjtésbe kezdtek a településen, sokan adakoztak a javunkra: vállalkozók, magánszemélyek, a városi könyvtár, a helyi egyházközségek. Le a kalappal, hogy megmozdultak a dunavecseiek! Én csak arra tudtam koncentrálni, hogy Kíra meggyógyuljon. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített. Legfőképpen anyukámnak, aki itthon tartotta a frontot, és gyakran hozott nekünk házikosztot a kórházba.

Minden új lett

Kíra szobájában mosható festést kaptak a falak, kicserélték a padlóburkolatot, a nyílászárókat. Újak a bútorok, minden egyéb berendezés. A kislány a lakásban is maszkban közlekedik, látogatókat még egy ideig nem fogadhat. Már vágyik a közösségbe, az iskolába. Jelenleg magántanuló, ha kórházban van, ott is foglalkozik vele pedagógus. Ha rendben lesz a vérképe, tavasszal a saját osztályában folytathatja a tanulást az iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!