Közélet

2016.02.09. 07:37

A honvédelem a hivatásuk

A hagyományápolás és a bajtársiasság a két legfontosabb össszefogó kapocs a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesületben.

Galambos Sándor

Zászlószalaggal és emlékplakettel tüntette ki a megalakulásának 45. évfordulóját ünneplő Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesületet Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke pedig emléklappal köszönte meg a klub tagjainak a magyar történelmi és katonai hagyományok ápolása, a szolidaritás, a bajtársiasság és az együvé tartozás tudatának erősítése érdekében végzett munkáját.
A jánoshalmi nyugállományú katonák 1971. január 19-én alapították meg a laktanyájuk névadójáról elnevezett közösségüket. A klub első elnökének Ádám Ferenc nyugállományú századost választották, majd Brenner Zoltán nyá. ezredes, Németh János nyá. őrnagy, Matkó Béla nyá. alezredes vezette az egyesületet. A jelenlegi elnök, Györgypál Csaba nyá. alezredes tizenegyedik éve látja el választott tisztségét.

A jubileumi közgyűlés résztvevőit a vezetőség nevében Virág László nyá. rendőr alezredes köszöntötte, majd a város emlékzászlajával és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) emlékérmével kitüntetett klub elnöke, Györgypál Csaba nyá. alezredes elevenítette fel az elmúlt negyvenöt év jelentősebb eseményeit. Ezt követően pedig az országos szövetség Dél-alföldi régiójához tartozó nyugállományú egyesületek képviselői és a jubiláló klubbal együttműködő, a közösség munkáját segítő szervezetek, intézmények vezetői szalagot kötöttek az egykori légvédelmi tüzérek zászlajára.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A Honvéd Vezérkar főnökének emléklapját Durgó Tamás százados adta át Györgypál Csaba nyá. alezredesnek, a klub vezetőjének
[/caption]

Az évforduló alkalmából Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott a nyugdíjas egyesületnek. A honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként a Honvéd Vezérkar főnöke emléktárgyat adományozott Fórizs Gábor nyá. főtörzszászlósnak, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöksége Szakály Béla nyá. főtörzszászlós és Ódor Ferenc nyá. főtörzsőrmester közösségi munkáját köszönte meg, a klub legidősebb tagjának, a 88 esztendős Maszlag István nyá. pénzügyőr őrnagynak pedig emlékkönyvet adományozott.
Az ünnepi klubfoglalkozás hivatalos része a Honvéd Együttes műsorával zárult.

Összeér a múlt és a jövendő

A közgyűlés rendhagyó eseménye volt a „múlt és a jövő” találkozása. A nyugállományúak ugyanis a katonai pálya iránt érdeklődő fiatalokat is meghívtak a rendezvényre. Faddi Ákost, Garami Norbertet és Frick Andrást, az FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjait Durgó Tamás százados, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője tájékoztatta a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeiről és az MH Altiszti Akadémiára jelentkezőkkel szembeni elvárásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!