Közélet

2016.01.26. 17:29

Iván leküzdötte a mozdulatlanságot

Egy tinédzser korában balesetet szenvedett, mozgássérült fiatalembernek segített a Városi Szociális Közalapítvány Kecskeméten. Lakáskörülményein javítottak, jóérzésű vállalkozók részvételével.

Popovics Zsuzsanna

Régi olvasóink még emlékezhetnek Fernandez Iván szerencsétlen balesetére. Az egykori piarista diák társaival 1999 augusztusában vakációzott a Balatonnál. A srácok fejeseket ugrottak a vízbe. A sokadik ugrásnál Iván gerincét törte, víz alatt maradt. Egyik társa mentette ki.
Iván teljesen lebénult, átesett több műtéten, sokáig mozdulatlanul feküdt, évekig tartott a gyógyulása. Lapunk sok-sok olvasója is támogatta felépülését.

A Petőfi Népében közzétett számlaszámra annyi pénzadomány érkezett, amiből sikerült állítógépet vásárolni a nagykőrösi rehabilitációs szakkórháznak. Ivánt ott gyógyították, fejlesztették a mozgását. Az intézménnyel máig megmaradt a kapcsolat, a 33 éves fiatalember azóta is oda jár rehabilitációs kezelésekre.  

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Iván szívesen vállalna otthon végezhető, számítógépes munkát
[/caption]

Fernandezék lakáskörülményeire a család egyik barátja hívta fel a Városi Szociális Közalapítvány figyelmét. A melléképületnek vizesedtek és penészedtek a falai, elavultak a nyílászárói, mállott a vakolat. A közalapítvány helyi vállalkozók bevonásával változtatott ezen. Sokan támogatták a munkálatokat alapanyaggal, társadalmi munkával. Volt, aki saját kezűleg állt neki a kivitelezésnek. Szigetelték a falakat, padlóburkolatot és nyílászárókat cseréltek, új ereszcsatornát építettek, kifestették a szobát. A bútorokat is újra cserélték, így Iván ma már élhető környezetben tölteti mindennapjait.

– Az internet segítségével tartom a kapcsolatot a külvilággal. Ha van rá lehetőségem, dolgozom. A karjaimat tudom mozgatni, a csuklóm, kézfejem segítségével kezelem a számítógépet. Az ujjaim nem mozognak, fogni például nem tudok – meséli Iván. Elektromos kerekesszékkel tudnék egyedül közlekedni, de ritkán mozdulok ki itthonról. Van egy-két barátom, ők látogatnak. Egyikük a régi piarista iskolatársam. Édesapjával a baleset óta támogatnak, ha kell, anyagilag is.

Iván Mexikóban született, kisgyermekkorát ott töltötte. Később élt Németországban is. Ebből adódóan anyanyelvi szinten beszél spanyolul, németül, társalgási szinten angolul. Jelenleg egy hegyi túrákat szervező cég ügyfélszolgálati munkatársa. Adminisztrál, intézi a jelentkezéseket, külföldi kiutazásokat, üzemelteti a magyarországi „virtuális alaptábort”, amikor munkatársai elvonulnak a hegyekbe. Legfőbb hobbija az olvasás, a könyvek segítenek neki „kalandozni”.

– Rokkantsági járadékot kapok és családi pótlékot. Megélhetésre is kevés a jövedelmem, saját erőből nem tudtam volna felújítani a lakást. Ezúton köszönöm mindenkinek a támogatást. Ha lenne még olyan munkám, amit itthon, számítógépen el tudok végezni, az jobbítana az anyagi helyzetünkön. Aki ebben tud és akar segíteni, azt előre is köszönöm.

 

Ezek is érdekelhetik