Közélet

2015.04.10. 19:07

Úgy tűnik, lenne igény idősotthonra

Kétszer több ellenőrzött, engedélyezett férőhelyre lenne szükség a bajai idősek számára. Alapkő már van, közel öt éve rakták le.

Kubatovics Tamás

Most van 80 férőhely a reformátusok által működtetett intézményben, csaknem ennyien az engedély nélkül működő vállalkozások szolgáltatásait veszik igénybe. Ezekről azonban hivatalosan keveset tudni.

Közös fellépést kért a városban engedély nélkül működő idősotthonok ellen a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény vezetője. Bánné Kiss Erzsébet tudomása szerint Baján féltucatnyi illegális otthonba fogadnak be időseket, összesen mintegy 60 személynek adnak helyet az ilyen házak. – Ez a szemünket és lelkünket is bántja. Sem erkölcsileg, sem egyéb szempontok alapján nem viselhetjük el, hogy idős embereket semmizzenek ki. Több mintegy éve bejelentést tettem a kormányhivatalnál, a munkafelügyeletnél. Ezt követően szóbeli tájékoztatást kaptam, hogy felkeresték az illegális otthonokat és „próbavásárlásokat” tartottak, ezeken férőhelyet és gondozói állást kaptak. Nem hivatalos forrásból úgy tudom,  hogy több esetben bírságoltak – fogalmazott a városatyáknak benyújtott éves beszámolójának megvitatásakor. A Cédrus által működtetett, a közelmúltban megújult Móra utcai otthonban 80-an élnek, 15 fős a várólista, de ennél valószínűleg többen igényelnének elhelyezést, vélte a szakember. Mint mondta: volt több kísérlet a környéken, de ezeket az emelt szintű otthonokat bezárták, mert nem volt átgondolt a működtetésük sem pénzügyi, sem szakmai szempontból. Szükség van átgondolt, törvényes keretek keret közt működő idősgondozásra. Amennyiben kapnának férőhelyet, akkor készek a további emberek ellátására.

Jaszenovics Istvánné (Jobbik) praktikus megközelítéssel élve megoldandó feladatnak nevezte az idősek elhelyezését, de azt is felvetette, hogy mi lesz az illegális otthonokban élőkkel, ha felszámolják azokat. Dr. Zöld Lászlóné (Fidesz-KDNP) egyéb ellátások szükségességét is megemlítve a kórház területén felszabadult ingatlanok esetleges hasznosítását említette lehetőségként. Valószínűleg ez sem lenne egyszerű, hiszen éppen azok gyalázatos állapota miatt igyekezett kivonni a betegellátásból a korszerűtlen épületeket a gyógyintézmény.

Hajdú Miklós (Sikeres Bajáért) természetes igénynek nevezte az illegális ellátók felszámolását, mert vélhető, hogy nem a méltó emberi élet feltételeinek megteremtése céljából működnek.
Az új otthon létesítésének szükségessége már fél évtizeddel ezelőtt is ismert volt a városban. Amikor a reformátusok a helyi szociális ellátások döntő többségét átvállalták, akkor ünnepélyes keretek közt egy új intézmény alapkövét is letették 2010. őszén. Még az önerős megépítés lehetőségétől sem zárkózott el az egyház. Az épület azonban nem épült meg, a református szeretetszolgálat vezetőjeként Czibere Károly lapunknak nyilatkozva többször hivatkozott az állami férőhely-stopra. Két évvel ezelőtt érdeklődésünkre elmondta: 2012. januárjától fejlesztési stop van az ágazatban, nemhogy új intézményt, még férőhelyet sem indíthatnak. Illetve állami támogatás nélkül rizikós 600-700 milliós projektet bevinni az egyház elé úgy, hogy nincs semmiféle garancia arra, hogy az állami támogatásban valaha részesülne. Ugyanakkor hozzátette, hogy próbálkoznak a rideg kapacitásszabályozás feloldásával, mert az igazi kérdés a fenntartás finanszírozása. Czibere Károly jelenleg az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.
Bánné Kiss Erzsébet a bajai képviselő-testület előtt hangsúlyozta: nem álltak el az idősotthon megépítésétől, férőhelybővítés azonban akkor lehet, ha uniós pályázati támogatásról van szó és a helyi igények szükségessé teszik azt, azaz kellő politikai támogatást élvez az elképzelés.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Így nézett ki az a kapszula, amit ünnepélyesen az alapkőbe raktak
[/caption]Fercsák Róbert polgármester az észrevételek írásba foglalását kérte az intézményvezetőtől. Dr. Papp Zoltán jegyző újdonságként említette a hat otthon működéséről szóló információt és bejelentés esetén együttműködést ajánlott. Elmondta azt is, hogy tudomása szerint az Ifjúság utcában működő polgári jogi társaságnál a kormányhivatali ellenőrzés a szakmai és jogszabályi feltételeket megfelelőnek találta. Ebbe az otthonba látogatott el a március elején Csubákné Besesek Andrea alpolgármester.

 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik