Közélet

2014.11.21. 16:11

Stadler-per, negyedszer

Stadler Józsefet alig egy hónapja ítélte jogerősen két év tíz hónap börtönre a Kecskeméti Törvényszék, pénteken viszont elkezdődött újabb, immár negyedik büntetőpere.

H. I.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt a negyedik büntetőper kezdődött a második perben kiszabott börtönbüntetését töltő Stadler József ellen pénteken, a Kecskeméti Törvényszéken.

A vád szerint az egykori akasztói vállalkozó 2007-2010-ben az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében – főként ruhaneműk kereskedelméről szóló – valótlan tartalmú számlákat bocsátott ki és fogadott be. A hamis okmányok felhasználásával általános forgalmi adót kísérelt meg visszaigényelni, illetve a társaságok adófizetési kötelezettségét csökkentette. Stadler három kft. könyvelésében szerepeltette a fiktív számlákat.
A vád szerint a különös visszaeső vádlott az áfa és a társasági adó adónemekben a fenti időszakban 419,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott az államnak. Stadlert költségvetési csalás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádolják, az ügyészség börtön kiszabását indítványozza vele szemben.

Dr. Balázs László Tibor ügyvéd, Stadler védője a vádismertetés után törvényességi észrevételeket tett. Többek között azt kifogásolta, hogy miért az új büntető törvénykönyv szerint ítélik meg az ügyet, annak ellenére, hogy a vádban szereplő cselekmények annak hatálybalépése előtt történtek. Véleménye szerint ha valaki fiktív számlák felhasználásával áfát igényel vissza, akkor azt nem adócsalásként, hanem egyszerű csalásként kell minősíteni a régi büntető-törvénykönyv szerint.
A védő kitért arra is, hogy a vádirat 2011-ben elkészült, azonban csak 2014 júniusában érkezett a bíróságra, ez pedig alapjogot sért, mert a gyors és igazságos elbíráláshoz a vádlottnak is joga van. Az ügyvéd azt mondta: nem lehet érdemben értékelni a beterjesztett vádiratot.
Ezért kérte a bíróságtól, hogy a büntetőeljárást szüntesse meg.
Farkasné Kramolis Anna tanácsvezető bíró a védői indítványt elutasította, mert álláspontja szerint a vádirat érdemben elbírálható.

Stadler József vallomásában tagadta bűnösségét. Hangsúlyozta, hogy már két alkalommal kapott agyvérzést, amely miatt nagyon sok részletet elfelejtett. Azt viszont határozottan kijelentette: egyetlen fiktív számla sem szerepelt cége könyveléseiben, azok mögött valós teljesítések voltak.
– Nem arra ment ki a játék, hogy bármikor lehúzzam az adóhatóságot. Azt mondták: jobb, ha eladod a céget, mert tönkre fogunk tenni. Biztos, hogy nekem ez magas, de hol van itt a csalás? Itt mindig valós teljesítések voltak. Még véletlenül sem akartam egy forinttal sem megkárosítani az államot. Csak dolgozni akartam, de rájöttem, nekem nem lehet, még tisztán se – mondta Stadler, aki elmondta az egészségi állapota iránt érdeklődő bírónőnek: rengeteg gyógyszert kell szednie, naponta csak rövid időt tud ébren tölteni. A tanácselnök kérdésére kijelentette, hogy felkészült a perre, mert nem vette be a gyógyszereit, így ébren tud maradni.
– A nevem a mai napig garancia, az egész országban tisztelnek – mondta még vallomásában Stadler.
A per 2015. március 11-én a vádlott korábbi vallomásának ismertetésével, valamint tanúkihallgatással folytatódik.

Megváltotta sírhelyét a téves diagnózis után

Balázs László Tibor ügyvéd, a vádlott védője a tárgyaláson elmondta, hogy februárban  a tököli bv-kórházban hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak Stadler Józsefnél, és otthonába bocsájtották azzal, hogy váltsa meg a sírhelyét. Stadler így is tett, vásárolt magának sírhelyet szülőhelyén, Hajóson. Ezután kiderült, hogy nincs gyógyíthatatlan betegsége, ezért vissza kellett vonulnia a börtönbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!