Közélet

2014.03.17. 18:54

Hiányolják a színpadról

Hol a művész úr? – érdeklődtek a kecskeméti színház törzsközönségéből a teátrum titkárságán, miután hirtelen több darabból is kimaradt Kiss Jenő színművész.

Popovics Zsuzsanna

A 2013. évi Megyei Príma Díjas színész betegsége miatt nem tud játszani a Katona József Színházban. Mi történt? – kérdeztük a ránézésre makkegészséges, humorát is megőrző Kiss Jenőt.
– Egy vasárnap délután lettem figyelmes arra, hogy csúnya pókháló került a jobb szemem elé, amit nem tudtam levenni. Másnap a szemészeten megvizsgáltak, majd aggódva közölték: nagy a baj, ideghártya szakadásom van. Budapestre kaptam beutalót, ahol Szabó Antal adjunktus úr megerősítette a retinaleválást, és kiírt műtétre. „Fájni fog?” – kérdeztem aggóda. „Igen”– kaptam az őszinte választ. Legjobban az altatástól tartottam. Megnyugtatott, hogy ennél a műtétnél erre nincs szükség.

– Sikerült a beavatkozás?
– A műtét igen, de ezzel még nincs vége. Az adjunktus a legutóbbi felülvizsgálaton azt mondta, hogy egy hónap a kritikus idő, ezalatt bármi megtörténhet a szememmel, akár további leválás is. Műtét előtt még játszottam kettőt, de az operáció óta tilos a munka, kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és fizikai megterhelést. Cseke Péter direktor úr értekezett az adjunktussal, aki nagyon szigorúan letiltott a színpadi munkáról. Kímélő üzemmódra vagyok fogva.
 
– Szót fogad? 
– Igyekszem. A napokban elkezdődtek a Lüszisztraté próbái, a darabban nekem is van szerepem. A rendelkező próbákon hamarosan nekem is lesz feladatom, de fizikailag nem jelent majd nagy tehertételt. Nehéz meglenni s színház nélkül. Pályám során még sosem volt rá példa, hogy hetekig kimaradjak a színpadról. Voltam már beteg, de akkor éppen nem játszottam.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kiss Jenő színművész
[/caption]

– Hogy viseli a betegséget?
– Türelmetlen beteg vagyok. Ikrek jegyben születtem, és lételemem a mozgás. Megjegyzem, kedves feleségem, Réti Erika nélkül nem betegen is elvesznék. Ő nagyon tud velem bánni, akkor is, ha beteg és nyűgös vagyok.

– Három most futó darabból hiányzik.
– Hála és köszönet kollégáimnak, akik révén előadás nem marad el a betegségem miatt. A Páratlan páros 1-ben Hegedűs Zoltán, a Páratlan páros 2-ben Aradi Imre, A kétfejű fenevadban Ferencz Bálint, Aradi Imre és Czeglédi Ákos vette át a szerepemet.

– Hiányolja a közönség.
– Ez különösen megható. Zöldi-Kovács János nyugdíjas tanár, igazgató majdnem a szomszédunk, ő egyenesen felhívott telefonon, hogy előző nap voltak a színházban, és remélték, hogy talán a második felvonásban már láthatnak, de nem így lett, miért? Hasonló megtörtént korábban is. Tavaly a Most mindenki együtt című darab végén egyszer nem mentem ki a tapsra. Tudniillik akkor este vettük át feleségemmel a Megyei Príma Díjat, és hogy odaérjünk az átadásra, időben el kellett indulnunk. Másnap az egyik pénzintézet kecskeméti vezetője érdeklődött a titkárságon, hogy mi történt velem? Olyan elkeseredetten, megtörve ültem a székemen, hogy azt hitte, rosszul lettem a színfalak mögött, talán meg is haltam. Ez is bizonyítja, hogy a színháznak van elhitető ereje!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!