Közélet

2012.05.11. 15:03

Szigorúan ellenőrzött lomok

Ezen és a következő hétvégén zajlik Kecskeméten a szokásos limlom akció. A közterület-felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség is ellenőrzi majd, hogy nem landol-e hulladék rosszkor, rossz helyen.

Hraskó István

Megunt vagy tönkrement szekrényt, fotelt, ágyat és más bútorokat, háztartási berendezéseket és készüléket igen, építési törmeléket, akkumulátort, vegyszert, olajat, maró anyagokat, gyógyszert, hűtőszekrényt, állati tetemet, zöld és háztartási hulladékot viszont nem lehet kihelyezni az akció során során.

Szigorúan meghatározták azt is, mikor és hova lehet lepakolni a lomokat. Mindkét hétvégén péntek reggel 8 órától szombat este 8 óráig, családi házak esetében a saját ingatlan utcafronti részére, társas- és szövetkezeti házak környezetében pedig a kukák mellé. Aki előbb vagy később, vagy nem jó helyre pakolja a "szemetét", az köztisztasági szabálysértést követ el, és 5-től 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

A határidő után kirakott dolgok illegális hulladéknak minősülnek, elszállításáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni. Szigorú ellenőrzést ígérnek az akció idejére: a közterület-felügyelet, a rendőrség és a polgárőrség is figyel a rendre Kecskeméten. Az elmúlt években kritikusnak bizonyuló helyszíneket a város kilenc polgárőr egyesületének tagjai folyamatosan őrzik, hogy megakadályozzák a szabálytalan lerakásokat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kérdés, ki viszi el hamarabb a kirakott limlomot az utcáról
[/caption]

A Városgazdasági Kft. tavaly összesen közel hatszáz tonna limlomot gyűjtött össze. Akkor sok gondot okozott, hogy több helyen pár napig ottmaradt a szeméthalom, mert a lakók nem a házuk, garázsuk elé tették le a lomokat, hanem vélhetően megszokásból összehordták például az utcasarokra. Egyesek pedig a saját házuktól két-három utcányira szabadultak meg felesleges dolgaiktól. 2011-ben egyébként mintegy húsz esetben tett feljelentést a közterület-felügyelet guberálás és illegális hulladéklerakás miatt.

Hraskó István Kérdés, ki viszi el hamarabb a kirakott limlomot az utcáról -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!