Közélet

2012.04.29. 19:28

A fehér borokat a korábbinál jobbnak ítélték

Az előző évekhez képest javult a termelői borok minőségi a lakiteleki hegyközség területén, amihez Nyárlőrinc és Tiszaalpár is tartozik. Ezt Kisari István a Duna Borrégió titkára mondta, a napokban megtartott borverseny után.

Szentirmay Tamás

Nem csak minőségileg javultak a borok, de több minta is érkezett az előző évekhez képest a borversenyre, amit ezúttal Tiszaalpáron, a Tiszatáj vendéglőben tartottak. A harmincnégy minta közül tizenkilenc fehér, három rozé és tizenkettő vörös volt, amit hattagú, szakemberekből álló bíráló bizottság véleményezetett.

Kisari István szerint a fehérborok jól szerepeltek, bár néhány mintánál tárolóedény problémát lehetett észrevenni. A rozé boroknál megemlítette, hogy hiányzott az üdeség és gyümölcsösség. A vörösborokat viszont nagyon kiegyensúlyozottnak értékelte, amit az is mutat, hogy csak ilyen fajták kaptak aranyérmet. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lólé István veszi át Kisari Istvántól a serleget
[/caption]

Mivel a termelők is jelen voltak, Kisari István minden minta után elmondta véleményét a borról. A legjobban Lólé István 2011-es cabernet saugvinonja és Nagy József 2010-es kékfrankos bora szerepelt, azonos pontszámot kaptak. Mind a ketten tiszaalpári szőlősgazdák. A fődíjat azért Lólé Istvánnak ítélte oda a bíráló bizottság, mert másik két bora is aranyérmes lett. Összesen hat arany, hat ezüst és tizenegy bronzérmet osztottak ki.

Szentirmay Tamás Lólé István veszi át Kisari Istvántól a serleget -->

Ezek is érdekelhetik