Közélet

2011.05.27. 16:54

Állatvédelmi tanácskozás Kecskeméten

Az állatvédelmi törvény és a kapcsolódó jogszabályok gyakorlati alkalmazásáról, valamint az elkobzás, illetve a felelős állattartás szabályairól tartottak fórumot a Bács-Kiskun megyei települések őrsparancsnokainak Kecskeméten. A Tőzsér Judit, a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi, valamint a Mentsvár az Állatokért Alapítványok elnöke által szervezett tanácskozáson a helyi szervek állományából 43 rendőr vett részt és ismerkedett meg az állatvédelmi törvény gyakorlati alkalmazásával.

baon.hu

Az állatok védelméről és kíméletéről Bozsó Ágnes őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság állatvédelmi osztály referense tartott előadást. Az állatoknak fájdalmat, szenvedést nem lehet okozni, ugyanis ezt tiltja az állatvédelmi törvény. De erről sajnos sokan nem tudnak. – kezdte előadását Bozsó Ágnes őrnagy. Megtudtuk továbbá, hogy az állatok forgalmazása csakis bőr alá ültetett mikrochippel lehetséges.
 
Az állatok védelmezéséről már nemcsak beszélnek, tesznek is. 2006–ban Magyarországon elsőként itt, Kecskeméten alakult meg az Állatvédelmi Őrszolgálat, melyet Tőzsér Judit, a Gong Rádió ügyvezető igazgatója, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, a Városi Rendőrkapitányság, és a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetőivel közösen szervezett meg. Elmondásuk szerint a szervezetek együttműködése nagyon összehangolt. Az őrszolgálat azoknak a civileknek nyújt segítséget és útmutatást, akik környezetükben állatkínzást tapasztalnak, illetve a rendőrség munkáját segtik.
 
Dr. Pallós László, a Vidékfejlesztési Minisztérium országos állatvédelmi felülgyelője elmondta, a társadalom szegmenseinél nagyon sokat változott a helyzet és a hozzáállás az állatkínzással kapcsolatban. De a bejelentéseknél még sokan nem tudják eldönteni, valóban állatkínzásról van –e szó az adott esetben.

Továbbá felhívta a figyelmet a felelős állattartással kapcsolatos szemléletformálás fontosságára. Elmondta, ezt csak összefogással lehet elérni és ebben nagyon sokat tud  segíteni a média.
 
Dr. Hegedűs Dénes felhívta a figyelmet arra, hogy vannak esetek, amikor nem csupán felelőtlenség, hanem az emberek szociális helyzete is befolyásolhatja a felelős állattartást.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] (balról-jobbra) Tőzsér Judit, dr. Pallós László, dr. Hegedűs Dénes, Vígh Antal
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!