Közélet

2011.01.26. 16:06

Hisztéria, hogy nincs búza?

Az utóbbi fél évben duplájára drágult a malmi liszt és még nincs vége az áremelkedésnek. A búza tőzsdei jegyzése december óta felfelé tart, a pékségek nem sokáig tudnak létezni a jelenlegi kenyérárakkal.

Miklay Jenő

A kenyér legalább 30 százalékos drágulását prognosztizálják tavaszra a pékek. Azt mondják, a végsőkig kitartanak, de az alapanyag kilónkénti 100 forint fölé drágítását már nem tudják lenyelni. Ráadásul nagy mértékben emelkedtek az energiahordozók és a sütéshez szükséges segédanyagok beszerzési árai is. A decemberi, januári kereskedelmi statisztika azonban az ellenkező tendenciát mutatja az utóbbi három hónapban.

Az ebben az időszakban összesített átlagárak szerint olcsóbb lett a kenyér, főleg a nagy forgalmú kereskedelmi láncokban, ahol akár 100-120 forintért hozzájutnak a kenyérhez a vásárlók. A pékek szerint ez kereskedelmi visszaélés, ami miatt ők tönkre mennek, ezért a kormányzat segítségét kérték.

Úgy néz ki, meghallgatásra találtak. Font Sándor a parlament  mezőgazdasági bizottsága elnöke szigorítaná az élelmiszerpiacon a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt. A jogszabály változtatását várhatóan a tavaszi ülésszakon tűzi napirendre az országgyűlés. 

– A 7 forintért árult zsemlét 8-10 forintnál olcsóbban nem lehet előállítani. Ahogy a 120 forintos kenyér is lényegesen olcsóbb az önköltségi árnál, és tudok 75 forintos differenciáról is. Ez az üzletpolitika tönkre tesz bennünket. Azt szeretnénk, hogy a törvény biztosítsa, hogy önköltségi ár alatt ne lehessen sütőipari termékeket árusítani. A minimum árat jelenleg körülbelül 150 forint körül kalkulálom – mondta Varga István, a legnagyobb nagykőrösi pékség tulajdonosa.

Egyébként a pékszövetség szakemberei megvizsgálták a gyanúsan olcsó kenyereket és kiderült: kevésbé eltarthatók, morzsálódnak, száradékonyak, másnap ehetetlenek. A vizsgálatnak semmi következménye nincs, mert szabványos az előállításuk, ezért a szakmai szövetség a Magyar Élelmiszerkönyv átdolgozását javasolja – nyilatkozta a sajtónak Varga László, a szövetség elnöke.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A malmi liszt drágulása miatt előbb-utóbb emelkedni fog a kenyér ára is
[/caption]

Amennyiben a pékeknek sikerül semlegesíttetniük a kereskedelmi árkartellt, lazul köröttük a piaci verseny szorítása, s talán nem kényszerülnek lényeges áremelésre. Igen ám, de a kenyérgabona tőzsdei ára  jelenleg már 70 ezer forint körül van tonnánként, néhány hét alatt  ez 15-20 százalékos drágulást jelent. Készlethiányt emlegetnek a malomiparban, és a gabonaszövetségben is úgy látják: az óbúza nem tart ki az újig, mert a kereskedők magas áron, külföldre adják el a magyar búzát. Domján Gergely, a Magosz alelnöke szerint egyszerűen csak hisztériakeltés folyik a búza közül.

– Ősz óta jelentősen nőttek idehaza a spekulációs készletek, ebből következően a magyarországi búza ára immár fölébe ment az európai átlagnak. Ebből tényleg arra lehetne következtetni, hogy kevés kenyérgabona maradt idehaza, de ez nincs így. Ismereteink szerint korántsem exportáltak annyi búzát, ami veszélyeztetné a hazai ellátást. A tavalyi 1,2 millió tonna liszt alapanyagból a legóvatosabb számítások szerint is rendelkezésre áll 600 ezer tonna, ami féléves készlet, tehát semmi nem indokolja az importot. Véleményünk az, hogy hisztériakeltés folyik, ami bizonyos piaci köröknek áll érdekében – mutatott rá Domján Gergely.

Miklay Jenő A malmi liszt drágulása miatt előbb-utóbb emelkedni fog a kenyér ára is -->

Ezek is érdekelhetik