Közélet

2010.08.16. 19:03

A macskafogóból nincs egérút

A kiskunhalasi Bocskai utcában a közterület felügyelők az elmúlt hetekben fokozott ellenőrzéseket tartottak. Felszámolták a kóbor macskák ideiglenes lakhelyeit: nem csak a közterületről, de a lépcsőházak alól is elvitték az összetákolt macskaházakat.

Zsámbóki Dóra

Korábban hírt adtunk róla, a kispiac környéki lakótelepeken nagyon elszaporodtak a kóbor macskák. Néhány lelkes helyi papírdobozokból kis házakat tákolt össze az állatoknak, és arról is gondoskodtak, hogy a macskáknak mindig legyen mit enniük, inniuk.

A környék lakóinak nagy részét zavarta a látvány és a piszok, véleményüknek a Petőfi Népe hasábjain hangot is adtak a lap július 29-i számában. A Városi Rendészet gyors megoldást ígért. Utánajártunk mi történt azóta a kóbor jószágokkal és házaikkal.

- Engem ne is kérdezzen a macskákról, mert már nagyon ideges vagyok miattuk - mondja egy, a Bocskai utcában lakó hölgy. Arcán látszik, hogy komoly indulatok dúlnak benne. - A múltkor negyed órára hagytuk kint az autót, mire visszaértünk már össze volt tapicskolva a az egész: felmásztak a macskák és összejárkálták. A lányom barátjának a méregdrága, gyönyörű fekete autóján összekarmolászták a fényezést. Én nem tudom mikor lesz ennek vége - sorolja a nő a macskák által okozott károkat.

- Igen a macskák - mosolyog egy idős házaspár - télen nagyon kell rá ügyelni, hogy be ne zárjunk egyet-egyet a garázsba, mert beszöknek, aztán ha napokig nem jövünk le ezek itt megőrülnek - mondják. 
A környéken szemmel láthatóan nincs kevesebb macska, mint két héttel ezelőtt, már keressük az ismerősöket.[caption id="" align="alignleft" width="334"] A macskaházak ugyan eltűntek, de az etető edények újratermelődnek
[/caption]

- A taknyos macska? Azt nem tudom hova lett, van helyette 10 másik - legyint egy férfi feleltként arra a kérdésre, hogy mi lett azzal a beteg macskával, melyet múltkor láttunk, majd hozzáteszi: szerinte ezek a macskák már soha nem fognak elmenni innen, pedig a lakosság többsége örömmel venné távozásukat.

- Az elmúlt hetekben - idén sokadjára - eltakarítottuk a közterületről és a lépcsőházak alól is a macskaházakat. Az etetőtálakat is kidobáltuk, de azok folyamatosan újratermelődnek - beszél az elmúlt hetek történéseiről Törőcsik Dávid, a Városi Rendészet vezetője. Elmondása szerint ilyen akciókra a jövőben is számíthatnak a lakosok és a macskaház-építők a közterület-felügyelőktől. - Sem a rendészet, sem a jegyző nem indított eddig eljárást a macskaügyben, de ha tetten érnek valakit a kollégák, hogy házat tákol, vagy eteti az állatokat akkor intézkedni fognak - mondja a főrendész.

- A házakat elbontották a közterületesek, talán egy hete, de a macskák még mindig itt vannak. Nem a macskákkal van nekünk bajunk, hanem azzal, hogy nem ide valóak, a lakótelepre. Az autókban kárt tesznek, betegek...gusztustalanok na - érvel egy Bocskai utcai, aki hozzáteszi, ő is tudja, hogy kik etetik a kóbor macskákat, de nem szól nekik, mert nem akar konfrontálódni.

- Korábban mi többször beszéltünk a lakókkal, hogy ne etessék a cicákat - mondja Pszotáné Unoka Mária, a Bocskai utcai házak közös képviselője. - Én nem is csak az etetést látom problémásnak, hanem hogy oda hordják szinte az egész városból a megunt macskákat az emberek, mondván: ott úgyis van, aki eteti őket - teszi hozzá a közös képviselő.

Macskacsapdákat telepítenek

- Jövő héten macskacsapdákat helyezünk ki városszerte, melyeket kollégáink folyamatosan őrizni fognak, hogy ne fordulhasson elő, hogy a befogott macskákat "állatbarátok" kiengedik, vagy valaki megrongála a csapdákat - vázolja a főrendész, Törőcsik Dávid az "akcióterv" részleteit, majd hozzáteszi: a befogott macskákat telepükre szállítják, ahonnan értékesítik, elajándékozzák, vagy elaltatják őket.

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik